Lars Lindström

Vi måste börja kolla på alternativen till Sverige

Sverige rankas som världens bästa land att uppfostra barn i, enligt 2016 Best Countries report.
Foto: Colourbox
Sverige är världens hälsosammaste land, enligt Förenta Nationernas Sustainable Development Goals.
Foto: Bea Tigerhielm

Nej, i det här jämra landet går det inte att stanna. Visserligen är mycket sig likt, men många ryar om systemkollaps.

Om Sveriges undergång nu är helt nära måste vi börja kolla runt på alternativen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Termometern drar närmare nollstrecket, du plockar fram vinterjackan, huttrar ändå när höstvinden drar in genom tyget och det är som om någon, någon annan, som inte är du, styr dig genom gången mot tunnelbanan, nedför rulltrappan och till de ändlösa tågen mot intigheten.

Känner du igen dig? Jag känner igen mig. En sådan dag, när jag nås av beskedet av dödens ofrånkomliga närvaro, när jag ser ett spöke på gatan, en från förr som det har gått illa för, börjar någon, någon annan, räkna ned inne i mitt huvud.

Jag tänker på dem som stoppar upp, hoppar av och gör någonting helt annat, någon annanstans, innan det är för sent.


Många svenskar drar till Thailand, militärdiktaturen. Det går bort på grund av bristen på yttrandefrihet, och hur jag brukar yttra mig. USA? Jag är rädd för clowner, särskilt på presidentkandidatsnivå. Spanien? Utan fungerande regering, nyss en ekonomi i fritt fall. Grekland? Med kolossal arbetslöshet och skulder som en spelberoende sms-lånare? Högerpopulister gillar Ungern och Polen, men för de flesta är det tydligt att en demokratisk kollaps är nära, precis som i Turkiet. Nej, tack.

Dörrarna i tunnelbanetåget öppnas. Jag reser mig, går ut på perrongen. Ett litet barn skriker. En tiggare utanför Seven Eleven säger "hej-hej". Jag tänker mig hur mitt drömland skulle se ut, ett som inte är på gränsen till sammanbrott.


Jag vill bo i världens hälsosammaste land. Jaså, är Sverige det, enligt Förenta Nationernas Sustainable Development Goals? Wow. Jag vill bo i ett land som arbetar för att ge unga flickor samma möjligheter som pojkar. Jaså, toppar Sverige den ligan också, enligt Rädda Barnens undersökning 2016? Grymt. Och Sverige rankas dessutom som världens bästa land att uppfostra barn i, och vad gäller mänskliga rättigheter, enligt 2016 Best Countries report. Inte illa!

Jag vill bo i ett land som inser att världen måste styra mot en grön ekonomi för våra barns skull. Jaså, är Sverige bäst i klassen i Global Green Economy Index i år igen? Och utsedd till sjätte mest konkurrenskraftiga ekonomin i världen av World Economic Forum? Ser man på.

Jag vill bo i ett land där innovation och utveckling kan ge människor framtidstro. Jaså, Sverige rankas som tvåa i Global Innovation Index 2016? Det var som attan.


Jag vill bo i ett land som tar sitt ansvar för den globala flyktingkrisen, och för att integrera de nya medborgarna. Jaha, Sverige är etta i den senaste Migrant Integration Policy Index, en EU-finansierad undersökning om hur väl integrationen fungerar!

Jag vill bo i ett land med så lite korruption som möjligt. Sverige är tredje minst korrupta landet i världen! I ett land som gör gott för mänskligheten. Etta på Good Country Index 2016! I ett land med gott internationellt rykte. Etta där också, i 2016 Country RepTrak!

Vi är inte utan problem. Just nu krisar polisen, vi har en främlingsfientlig trend, och för lite personal inom vård och omsorg (men ändå världens mest nöjda patienter).

Känner du igen dig? Jag känner igen mig. Jag stannar. Problemen löser vi tillsammans, Sverigevänner!