Människorna flanerar som vanligt på Promenade des Anglais i Nice, det är smockat med helglediga fransmän och turister i den ovanligt varma vintersolen på Rivieran, skriver Lars Lindström. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNMänniskorna flanerar som vanligt på Promenade des Anglais i Nice, det är smockat med helglediga fransmän och turister i den ovanligt varma vintersolen på Rivieran, skriver Lars Lindström. Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människorna flanerar som vanligt på Promenade des Anglais i Nice, det är smockat med helglediga fransmän och turister i den ovanligt varma vintersolen på Rivieran, skriver Lars Lindström.  Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jag tänker på en SVT-rubrik om terrordådet vid jul: "Lastbil körde in i folkmassa i Berlin". Den fick en Facebookanvändare att ironiskt utbrista: "Ska jag vara rädd för LASTBILAR nu?", skriver Lars Lindström. Foto: Bernd Von Jutrczenka / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNJag tänker på en SVT-rubrik om terrordådet vid jul: "Lastbil körde in i folkmassa i Berlin". Den fick en Facebookanvändare att ironiskt utbrista: "Ska jag vara rädd för LASTBILAR nu?", skriver Lars Lindström. Foto: Bernd Von Jutrczenka / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jag tänker på en SVT-rubrik om terrordådet vid jul: "Lastbil körde in i folkmassa i Berlin". Den fick en Facebookanvändare att ironiskt utbrista: "Ska jag vara rädd för LASTBILAR nu?", skriver Lars Lindström.  Foto: Bernd Von Jutrczenka / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Lars Lindström

Vi kan inte jaga och bestraffa oskyldiga

Publicerad

Varje år dödas tiotusentals oskyldiga människor i Europa på ett fruktansvärt vis.

Nej, inte i terrorattacker.

Jag talar om trafikolyckor.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Människorna flanerar som vanligt på Promenade des Anglais i Nice, det är smockat med helglediga fransmän och turister i den ovanligt varma vintersolen på Rivieran.

Inget antyder att 86 människor dog precis här i somras, ingen rädsla kan anas, det 30 meter höga monumentet Neuf Lignes Obliques i rostfärgat stål står stadigt på nio ben där intill.

 

Inte ens fyra militärpoliser med bistra miner och laddade automatvapen förändrar något. De går långsamt fram, formerade i kvadrat med ett avstånd på sex, sju meter mellan varandra.Du vänjer dig snabbt med nya kontrollmekanismer, nya undantagstillstånd. Vi är människor, vi vet att terrorism måste förebyggas och bekämpas, vi vill att terrorister ska jagas och bestraffas och vi förstår att våldets predikanter inte får segra.

Men vi kan inte jaga och bestraffa oskyldiga, ska inte vara rädda för medmänniskor utan skuld. Varje individ måste bedömas efter sina handlingar.

Nedanför Palais de la Mediterranée springer några joggare förbi. På ryggarna står "Spårvägen". Två kvinnor i hijab stannar till, sätter sig på en bänk. Ett medelålders par susar fram på rullskridskor och briljerar med en sorts isdans.

Jag tänker på en SVT-rubrik om terrordådet vid jul: "Lastbil körde in i folkmassa i Berlin". Den fick en Facebookanvändare att ironiskt utbrista: "Ska jag vara rädd för LASTBILAR nu?".

Mot det kan anföras att lastbil användes vid såväl attacken i Berlin som den i Nice, så ja: se upp för skenande lastbilar. Vid nationaldagar. På julmarknader. Och i trafiken.

 

Under ett år dör mer än 26 000 EU-medborgare i trafikolyckor, för 2015 exakt 26 112, enligt Eurostat. Tråkigt nog var det en ökning, glädjande nog har det på sikt skett en minskning och ännu mer glädjande är att Sverige är näst trafiksäkrast i EU. Terrordåden tog under 2015 omkring 180 människoliv i EU, och siffran för 2016 kan bli något lägre. De två senaste åren har drabbat Europa ovanligt hårt, ändå är vi långt ifrån de dödstal som terrorismen orsakade här på 1970- och 80-talen, enligt Global terrorism database. Och bara några få procent av terrorismens dödsoffer återfinns i västländer.

Varenda en av de 180 döda i terrorattacker, varenda en av de 26 000 döda i EU-trafik är en tragedi, en familj som drabbas, en sorg som ska bearbetas.

 

Mer än hundra gånger så många dör av trafik än av terrorism inom EU, men ingen kommer på tanken att hata och förfölja alla bilförare för det.Jag påminns om den muslimska kvinnan som angreps i Nice av rasande människor som skrek "Åke hem till ditt land!" och hon svarade "Jag är född i Frankrike".

 

I Marc Chagalls museum beundrar vi monumentalmålningarna, inspirerade av Gamla testamentet i Bibeln. Han var både jude och gjorde "urartad konst", och vi pratar om konstnärens flykt från nazismen.

I museets trädgård går en liten gårdshund omkring bland borden och nosar nyfiket på kafégästarnas fötter.

I säkerhetskontrollen på flygplatsen drar vakten en pappersremsa längs mitt bälte och på insidan av mina händer. Vi accepterar det, det är för vår skull. Jag tänker att vi borde ha alkomätare i alla bilar också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag