Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Vi befinner oss i det friaste och minst undertryckta landet i världen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ett folktomt Stockholm, vy mot Stureplan. Ingen kan påstå att Sverige fortsätter som om inget har hänt.Foto: Lars Lindström

Att sitta i karantän alltför länge kan vara skadligt. Du börjar känna dig lika spänd och obekväm som om du skulle befinna dig i väntrummet hos en alltför billig kiropraktor.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad saknar du mest? Kanske att hänga på en klubb och lyssna på ett nytt band eller ett välkänt, gunga till rytmen och trängas och känna dig som en del av vågrörelse, men inte ihopkopplad utan fri.

Eller måndagskvällarna med innebandy; långsamma dribblingar, säkra passningar, skott i krysset, blåmärken och skratt.

Att samlas runt ett stort bord, krama om dina vänner, beställa in mat och vin och prata om vanliga ting och inte bara denna satans corona och bubbla av skratt och kanske sjunga tillsammans och i ett lyckligt rus vandra hemåt i natten.

Ingen kan påstå att Sverige fortsätter som om inget har hänt.

Att sitta med kompisar och beskåda ishockeyns slutspel, som nu hade nått finalerna om allt hade fortsatt som det brukar och säkert slutat med att Skellefteå AIK tvålat dit Luleå med 4-0 i matcher, precis som förra gången lagen möttes i final.

Vi kan leva så här till 2022 om vi måste, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten om Sveriges strategi. Men helst inte, säger jag.

Mer än någonsin känns det som att vi befinner oss i det friaste och minst undertryckta landet i världen, och ändå kan gatorna i Stockholm vara så där ödsligt tomma och blåsiga, som man bara har sett i dystopiska tv-serier och filmer.

Jag kikar på några webbkameror strax före lunchtid en dag och ser över hela landet nästan helt övergivna torg och gator, enstaka bilar och vandrare, på orter över hela landet.

Ingen kan påstå att Sverige fortsätter som om inget har hänt, vilket tycks vara en uppfattning som en del utlandssvenskar har. Jag uppfattar många kritiska röster i sociala medier i den kategorin, de som alltid tror att de vet bäst om tillståndet i sitt gamla hemland.

Jag inbillar mig att det totalitära förtrycket föds ur rädsla.

Jag ser rapporter från Indiens värsta slum i Dharavi, Mumbai, där nästan en miljon människor bor på en yta av två kvadratkilometer, där social distans är ett skämt, sjukvården lågt rankad och ingen vet hur spridningen ska stoppas om den får fäste i den miljön.

Jag ser rapporter från Kenya där polisen dödat minst 12 som brutit mot utegångsförbudet, och där människorna i slumområdena är mer rädda för att bli ihjälslagna av polis än för att bli smittade. 

Jag inbillar mig att det totalitära förtrycket föds ur rädsla. Jag tänker egoistiskt att vi har tur att leva i ett land som är en stabil demokrati, och vill fortsätta vara det, och att min längtan efter konserter, innebandy och kramar är det lilla i det stora.

Tillståndet av lugn och befrielse från aktivitet känns som ett förstadium till den ofrånkomliga ålderdomen, då isolering och avskildhet och ett nostagiskt stirrande in i väggen kan bli den enda verklighet vi känner till. Det gäller att fånga upp de djupa, dämpade vibrationerna från åldrandet och inte bara försöka undvika dem.

Du vet givetvis att varje dödsfall innebär sorg och bearbetning och kanske tragik. Men när det kommer dödsbud som gäller människor i din egen ålder och du är bekant med och sagt hejhej till i flera decennier – då kryper obehaget närmare.

Det känns som om vi kommer tillbaka till en helt annan planet, säger den svenskamerikanska astronauten Jessica Meir, när hon återvänder efter 205 dygn i rymden. Som om.

Tv: Så ökas antalet coronatester

Lena Hallengren berättar om införandet av fler coronatester