Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Våldsbrott som leder till vård på sjukhus har minskat – kan ni fatta det?

Det är fyra gånger vanligare att vårdas på sjukhus efter självskador än av våld från annan person.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Läs den här meningen och låt den smälta in: De senaste tio åren har allvarliga våldsbrott som leder till sjukhusvård minskat i Sverige.

Läs även denna på samma sätt: Det är fyra gånger vanligare att vårdas på sjukhus efter självskador än av våld från annan person.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ibland ser verkligheten inte ut som man tror. Som efter förra årets intensiva politiska debatt om gängkriminalitet och ungdomsbrottslighet där riksdagspartierna tävlade om att kräva strängare straff, lägre och lägre ned i åldrarna. Då är det lätt att inbilla sig att vi på riktigt står inför den brutala samhällskollaps som vissa partier siat om i decennier.

Allvarliga våldsbrott som leder till vård på sjukhus har minskat – kan ni fatta det? Det är mycket vanligare att människor som avsiktigt skadat sig själva vårdas på sjukhus än att människor vårdas på sjukhus efter att någon annan har begått ett våldsbrott mot dem.

Det här kan vi alla, politiker, journalister och medborgare, hitta i Socialstyrelsens statistik. Jag läste om det för några veckor sedan i en förtjänstfull nyhetsartikel från SVT Nyheter, skriven av Jenny Lagerstedt. Inga politiker har, såvitt jag kunnat se, uppmärksammat dessa förbluffande uppgifter.

”Även unga killars utsatthet för våld minskar i Sverige”

Riksdagspartierna har lämnat politiken för tillfället, och kör mitt under klimatkrisen SM i sänkta bränslepriser. SD är värst, givetvis på undergångstemat. ”Drivmedelspriserna knäcker Sverige” är en ljuvlig överdrift. Som M givetvis måste försöka bräcka: ”Inget annat parti satsar lika mycket på att sänka bensinskatten som Moderaterna”. Nya gröna Moderaterna, jajamensan.

Medan populismen frodas i politikens sociala medier har ingen tid att lyssna på forskarna. Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, säger till SVT att ”det här kanske förvånar många, men även unga killars utsatthet för våld minskar i Sverige”.

I den mest våldsutsatta gruppen av alla, unga män mellan 15 och 20 år, har skadorna av våld minskat så mycket över tid att ett trendbrott skedde för tio år sedan. Då blev även självskador hos unga män en vanligare orsak till vård på sjukhus än skador orsakade av våld – och så har det sett ut de senaste tio åren.

Under 2020 var 6 700 personer i alla åldrar inskrivna på sjukhus till följd av självskador (avsiktlig självdestruktiv handling) och 1 500 vårdades för övergrepp av annan person.

Men vad är det? Det är bara fakta

Här har vi en politisk fråga som bör vara lika viktig som våldet – eller priset på diesel. Det kan man tycka, särskilt som larmrapporterna om den psykiska ohälsan bland barn och unga har avlöst varandra de senaste åren.

Men i det ämnet är det svårt att utforma klatschiga slogans på Facebook, Instagram och Twitter. ”Inget annat parti satsar lika mycket på att få ned den psykiska ohälsan som Moderaterna” eller ”Självskadorna knäcker Sverige” från SD funkar inte. Och inte skulle S kunna garantera ungas psykiska hälsa i 100 000 år. C kom faktiskt med några förslag i december – som ingen noterade mitt i elprisnojan.

Ytterst få personer med psykisk ohälsa begår våldsbrott. Men det finns ändå en koppling, enligt en rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet. 

En kartläggning av perioden 2006-2017 visar att fyra av tio gärnings­personer vid dödligt våld året före brottet hade minst en kontakt med psykiatrin – besökte psykiatrisk öppenvård, vårdades inom psykiatrisk slutenvård eller hämtade ut läkemedel mot psykisk ohälsa.

Men vad är det? Det är bara fakta. Under ett valår är det hårda tag och slagkraftiga slogans som gäller. Kunskapsbaserad politik får någon annan syssla med.

Mår du eller någon annan dåligt? Hit kan du vända dig!

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Hit kan du vända dig:

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se 

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: rodakorset.se. 

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se 

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

Många unga i Gällivare lider av psykisk ohälsa och självmedicinerar med droger

Lars Lindström har tidigare varit Expressens USA-korrespondent och som nyhetskrönikör på fältet har han bevakat valrörelser, terrorattacker och skolmassmord. Skriver krönikor om samhälle, kultur och relationer.