Lars Lindström

Vad ska vi med tonåringar till om de inte ens får förändra världen?

Fatemeh Khavari, Greta Thunberg, Malala Yousafzai – baran namnen dånar av förändringskraft.
Foto: LISA MATTISSON/HANNA FRANZéN/CHARLES KRUPA

Malala Yousafzai, Emma Gonzalez, Fatemeh Khavari, Greta Thunberg… bara namnen på tjejerna dånar av förändringskraft.

Inte undra på att konservativa gammelpolitiker, ytterdebattörer och extremister vill förminska dem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att vara tonåring kan innebära dålig hållning, piercing, tatueringar, dålig hy, förvirring, självsäkerhet, självplågeri, för höga krav, för låga krav. Men också en stark vilja att utveckla sig själv och samhället.  

Ibland känner jag mig som knivkastarens kompanjon på cirkus. Jag måste vara helt orörlig, inte flytta en kroppsdel eller ens vrida på huvudet.

Många känner så i sociala medier, tror jag, där det fria ordet har förvandlats till det fria hånet. Frågor som ställs kommer vinande tillbaka, som knivar som tecknar en trubbig kontur kring den frågande.

Hur känns det för Greta Thunberg? Tonåringen vars klimatstrejk har gett eko över hela världen.

Greta Thunberg – tonåring som kämpar för klimatet.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon är en femtonåring som av vuxna kallas för de mest sårande och kränkande saker du kan säga om en tonåring, en ung tjej som förringas och hånas av både folkvalda och självutnämnda förkunnare. För att hon berättar sanningen: att politikerna beter sig som barn i klimatfrågan.

Och hur känns det för Fatemeh Khavari, som skapade en rörelse mot de svenska utvisningarna till Afghanistan?

Fatemah Khavari – tonåring som kämpar för ensamkommande flyktingar.
Foto: LISA MATTISSON

Motståndarna provoceras oerhört av att kampen för ensamkommande afghaner, mest killar, leds av en sjuttonårig tjej. Högerextrema sajter spred teorier om att hon tillsatts uppifrån – av ”PK-eliten”. Hon påstods vara en man. Eller två män, bröder från Afghanistan. Eller en 32-årig parlamentsledamot. Påhopp och lögner avlöste varandra.

Eller ta Emma Gonzalez, som var 18 år när hon höll ett flammande tal för starkare vapenkontroll i USA, efter skolskjutningen i Parkland, Florida i februari när 17 dödades och 15 skadades.

Emma Gonzalez – tonåring som kämpar för stärkt vapenkontroll.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hon och hennes skolkamrater som var med vid dådet och krävde förändrade vapenlagar anklagades för att vara inhyrda skådespelare. Emma Gonzalez fick ta emot mängder av hot, hat och nedsättande kommentarer om sitt utseende, sitt korta hår och sin sexuella läggning.

Och tänk på Malala Yousafzai, som var 17 år när jag mötte henne på Gripsholms slott i Mariefred för fyra år sedan, mirakelflickan från Pakistan.

Malala Yousafzai – tonåring som kämpar för flickors rätt till utbildning.
Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Malala Yousafzai utsattes för mordförsök för att hon drev den självklara kampen om flickors rätt att vistas utomhus och flickors rätt att gå i skolan. Hon fick både Nobels fredspris och Worlds Childrens Prize. När jag frågade henne varför talibanerna gav sig på henne svarade hon: för att jag hade bestämt mig för att säga ifrån om mina rättigheter.

Det är inga små ämnen dessa unga revoltörer, de som ska ta över, siktar in sig på: starkare vapenkontroll, humanare flyktingpolitik, flickors rätt till utbildning – och snälla någon vuxen i rummet: ta ett grepp om klimatkrisen.

Att många förklenar, fabulerar kring och attackerar tonåringarna förvånar inte egentligen. Men det säger mer om angriparna själva och rädslan för omställning.

Även barn och unga kan genom kamp och protest bidra till att förändra sin egen situation. Det är inte jag som har formulerat det, utan Nobelkommittén, när de gav fredspriset till Malala Yousafzai. Jag håller bara med.

Vad ska vi med tonåringar till om de inte ens får förändra världen?


FÖLJ OCKSÅ: Lars Lindström på Facebook