Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Utan att väcka anspråk på Nobelpris vill jag blygsamt peka på ljusglimtarna

”Staten står för regionernas kostnader för vaccination”
I tidernas begynnelse, då universum var nyfött, fanns ett supermassivt svart hål i dess mitt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jag tänkte bara berätta att ljuset syns i tunneln. Ser du inte, där borta!

Man måste våga se ljusglimtarna när man befinner sig i ett svart hål.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Oj, en liten sol på söndag, utropar hustrun glatt över frukostbordet när hon kollar väderprognosen på paddan. Hon tystnar och tillägger: Nej, jag såg fel, det var över västra Götaland. Vi skrattar. I radio säger meteorologen: I natt kan det bli några luckor i molnen i Norrbotten.

På den nivån är det. En solglimt bakom ett moln i västra Götaland kan liva upp en frukost. En lucka i molnen under natten i Norrbotten är det härligaste besked man fått på länge. Och hittills i december har SMHI:s mätstationer inte registrerat en enda soltimme.

Grå vardag över Sverige, ökad smittspridning, fler döda. Från och med i dag gäller Folkhälsomyndighetens skärpning av de allmänna råden, och nu fattar till och med Ebba Busch och hennes influencerkompisar allvaret. 

Typiskt för vår tid är att upptäckten av ett supermassivt objekt i Vintergatans centrum fick ena halvan av årets Nobelpris i fysik. Nu vill man bevisa att det är ett svart hål. Det behövs inte. Att vi befinner oss i ett svart hål har klarlagts varje dag det senaste året.

Snart är det din och min tur att känna nålsticket

Nog med mörker. Utan att väcka anspråk på Nobelpris vill jag blygsamt peka på ljusglimtar i tillvaron, några tecken på den gryning som kommer, kanske snabbare än vi vågar hoppas på. 

Om en vecka, 21 december, infaller vintersolståndet, och redan dagen efter blir det lite, lite ljusare. Sedan är det jul (tjoho) och innan vi vet ordet av är det vår och vi står där i gathörnen (med avstånd) och lyfter våra ansikten mot solen (utan munskydd).

Om två veckor, 29 december, kan EU godkänna det första vaccinet mot covid-19. I januari kan Sverige börja vaccinera riskgrupper, och snart är det din och min tur att känna nålsticket.

Några veckor in i januari tvingas Donald Trump äntligen lämna ifrån sig makten i USA och avsluta sitt lögnaktiga, odemokratiska, vilseledande och farliga presidentskap. Biggest loser 2020.

Under 2021 händer följande i Sverige: smittspridningen kommer att minska, arbetslösheten kommer att sjunka och BNP kommer att öka, enligt flera prognoser. 

Hör av dig till någon som du inte pratat med på länge

Jag tar en promenad på svarta gator med Iris Viljanens säregna pianovisor i lurarna. Hon sjunger: Många jobb är borta, bara människorna finns kvar, mitt inre liv är det tidsfördriv jag har.

Jag tar ett djupt andetag och ser framåt och bakåt. I den senaste rapporten från European Environment Agency står att luftkvaliteten har förbättrats markant de senaste åren. För tidiga dödsfall på grund av partikelföroreningar är i Europa 60 000 färre 2018 jämfört med tio år tidigare. Jag tar ännu ett djupt andetag.

Tänk på när vi kan börja gå på konserter igen, och på teater och kanske se en hockeymatch live, och njut av den visionen.

Redan i januari kommer Jakob Hellmans nya album ”Äntligen borta” och att döma av hans insatser i ”Så mycket bättre” i TV4 kommer det göra mig glad. Innan sommaren släpps också Lana del Rays nya album ”Chemtrails over the country club”, och bara tanken på det lyser upp himlen.

Saker vi kan lära oss av pandemiåret är att uppskatta omständigheter och människor vi annars tar för givna. Som familj och nära vänner, och att vi har en grundlag som skyddar våra fri- och rättigheter. 

Hör av dig till någon som du inte pratat med på länge och säg att du ser ljuset i tunneln. Det gör vi.

"Så mycket bättre" sänds på TV4