Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Undrar vem som ska lära Moderaterna att räkna

Sett i ”Lyxfällan” i TV3: Nyblivna mamman Lina, 26, köpte resor, skönhetsbehandlingar och en hund på avbetalning. Men klarade inte att betala de snabba lånen.Foto: TV3
Hanna Bocander, moderat kommunalråd i Sveriges rikaste kommun Danderyd, chockhöjer skatten.Foto: Pressbild / Pressbild

Vad ÄR det här? Förbjud tiggeri där inga tiggare finns. Lägg ut gruppsexövningar på Facebook. Neka kommunal service till IS-terrorister där inga terrorister bor. Bannlys slöja i skolor där ingen vet om ett enda barn bär slöja. Tokhöj skatten i Sveriges rikaste kommun.

Många fascinerande stormbyar blåser inom det nya oppositionsblocket.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag tar bussen någonstans, jag vet inte vart. Jag har glömt vart jag var på väg. Jag tänker att jag ska kliva av vid nästa hållplats för att fundera. Jag tänker i presens, det är lätt att tänka i presens när man tänker på det förflutna.

Jag hamnar i ett Sverige där rikets mest välbeställda kommun chockhöjer skatten. Moderatstyret i Danderyd upptäcker att det inte längre funkar att sälja ut mark och fastigheter för att hålla nere skatten – och att underskottet kan bli en kvarts miljard.

Kommunalrådet Hanna Bocander (M) och Joachim Gahm (KD) gråter inte när de levererar nyheten. Bara nästan. De spenderar pengar de inte har, och hade ingen aning. Jag tänker på den oöverskådliga Moderatledda katastrofen Nya Karolinska. Jag tänker på ”Lyxfällan” och undrar vem som ska lära Moderaterna att räkna.

Jag hamnar i ett Sverige där Sölvesborg vill göra det olagligt att tigga trots att det inte tycks finnas några tiggare i kommunen. För kommunalrådet Louise Erixon (SD), förlovad med partiledar-Jimmie, spelar det ingen roll: det är ”ett viktigt principiellt beslut”. Vilket väl är sverigedemokratiska för: Stanna på Rumäniens smutsiga bakgård!

För den som inte äger någonting är det otillåtet att inte tycka om skit.

Jimmie Åkesson, SD-ledare, och Louise Erixon, kommunalråd i Sölvesborg, där SD vill förbjuda människor att tigga.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Jag hamnar i ett Sverige där Staffanstorp vill förbjuda slöjor i skolan trots att ingen vet om ett enda barn bär slöja. Det spelar ingen roll. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) hoppas att beslutet inte påverkar någon, men då har han inte tänkt på det traditionella påskfirandet. Har man rätt att slita av barnen sjalen och sparka tiggarmuggen ur deras händer?

Christian Sonesson är annars mest känd för att ha infört ett förbud för de IS-terrorister som inte finns i Staffanstorp att använda sig av Staffanstorps kommunala service. 

Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp vill förbjuda slöjor i skolan, trots att det är oklart om några barn bär slöja.Foto: JENS CHRISTIAN

Jag hamnar i ett Sverige där politiker tycker att fylleskämt om gruppsex bara måste ut till väljarna. Det var visst förra veckan.

Kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) i Sölvesborg arrangerar en ”ironisk” sexbild: hon poserar med närgångna manliga politiker och en flaska. Niklas Joelsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden, håller flaskan som vore den en erigerad penis. Kommunalrådet står nedböjd och med sin öppna mun nära flaskan. Peter Thyrén (SD), ordförande i fritids- och kulturnämnden, står bakom kommunalrådet, håller om hennes höfter och ser ut som att han vet hur man böjer en kvinna.

Samtidigt som Emelie Pilthammar la ut bilden i sociala medier la hon också ned sin egen och sin mammas politiska karriär. Jag förstår mamma.

Någonstans hör jag någon som skrattar. Inuti mig kan jag också höra någon som skrattar. Någon annanstans hör jag någon som gråter. SD-politikern Peter Lundgren, vars brösttafsande på ett hotellrum ligger som en obehaglig kuliss bakom alltihop, sitter dock orörd, med händerna på ratten.

Väl framme tänker jag att det ändå är en tröst att inte de här partierna är inblandade i rikets budget, och sänker skatter med 20 miljarder. Sedan minns jag. 

https://www.youtube.com/watch?v=lpESbPlG6to

LÄS MER Lars Lindström: Du orkar inte lyfta blicken från dina bensinkvitton