Lars Lindström

Tvinga kommunerna att ta emot flyktingar

Nu finns ingen återvändo. Svenska kommuner som vägrar att ta emot flyktingar måste tvingas att göra det - och kommuner som tar emot få måste tvingas att ta emot fler.

Danderyd, Vaxholm, Helsingborg, Vallentuna, Täby, Ekerö, Lomma, Lidingö, Tjörn, Knivsta och Lerum - har ni inga hjärtan?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De uppräknade kommunerna tar i förhållande till sin folkmängd emot få flyktingar med beviljade uppehållstillstånd. Vissa kommuner vägrar helt. I sten. Som om deras hjärtan vore av granit. Det är ofattbart, det är omänskligt, det är ovärdigt.

Det är som om de lever kvar i Sverige på 1930-talet, åren före andra världskriget, när vi bara tog emot omkring 5 000 flyktingar från Tyskland, av de minst 400 000 judar, politiskt oppositionella, romer och homosexuella som försökte undkomma nazisternas terror.

Det var också en nationell skandal. Sverige ändrade sin flyktingpolitik två år efter andra världskrigets utbrott. Då var det för sent. Nu finns chansen att reparera skadan.

Antalet människor på flykt i världen har inte varit så högt sedan andra världskriget. Människor drivs från sina hem, från sina länder på grund av kriget i Syrien och konflikterna i Irak, och länderna i närområdena är hårt pressade. Libanon med 4,5 miljoner invånare har redan tagit emot en miljon, men har nu praktiskt taget stängt dörren för syriska flyktingar. Det ökar trycket på Europa och Sverige. Nu har vi chansen att visa vilka vi är. Är vi människor eller är vi inte människor?

Medan till exempel kommuner som Södertälje och Malmö tar emot så många flyktingar att det uppstår svåra sociala problem finns det fortfarande kommuner som står vid sidan av och låtsas som om de inte har med saken att göra. Leif Gripestam, kommunalråd i Täby, sa till SVT i våras: "Vi har inga hyreslägenheter, och därmed ingen möjlighet att ta emot flyktingar".

Ni hör hur det låter. Vi har nämligen bara villor, radhus och bostadsrätter här i Täby, eftersom alla 2 500 hyresrätter faktiskt har blivit ombildade. Så det går faktiskt inte att ta emot flyktingar här i vår lilla kommun. Det är en omöjlighet. Finns inte en möjlighet.

Så här kan vi inte ha det i Sverige. Regeringen måste driva igenom en lag som tvingar svenska kommuner att ta emot flyktingar. Det är inte acceptabelt att rika kommuner och kommuner som inte vill ta ansvar för samhällsutvecklingen kan säga nej.

Det är inhumant, det är ineffektivt, det skadar det svenska samhället, det är ekonomiskt vansinne eftersom flyktingar tvingas bo kvar på asylboenden till höga kostnader. Det finns ingen som helst uppsida med att låta kommunerna vägra visa sitt hjärta, det finns ingenting positivt med att Täby bara tar emot 3,2 flyktingar per 1 000 invånare och Södertälje 77,3 flyktingar per 1 000 invånare.

Vi kan prata hela natten om hur viktigt det är med kommunalt självstyre, men med nästan 100 000 asylsökande på ingång under nästa år måste faktiskt även Täby ta större ansvar. Vi måste sätta in tvångsåtgärder mot kommuner som inte förstår samhällets bästa.