Lars Lindström

Tiden är inne för kungen att ta bort våldtäktsstatyerna

Kungliga slottet i Stockholm hälsar sina utländska gäster och hundratusentals turister välkomna med statyer som skildrar sexuella övergrepp.
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Kvinnan försöker vrida sig ur mannens hårda grepp, han håller fast henne runt midjan, med ena handen under det nakna bröstet och den andra på stjärten.

Kungliga slottet i Stockholm hälsar sina utländska gäster och hundratusentals turister välkomna med sexuella övergrepp.

Nu är tiden inne för kung Carl Gustaf att ta bort Slottets våldtäktsstatyer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är dagen när det brinner vid Stureplan i Stockholm, och jag promenerar i en svag doft av rök. Några dagar senare återstår bara skelettet av en kulturhistoriskt värdefull byggnad från slutet av 1800-talet med fasad i sandsten från Roslagen.

Hela Stockholms city är en byggarbetsplats. Slussen är en grop, spårväg byggs mot Sergels torg, cykelbanor breddas, byggkranar reser sig mot himlen, fasader är inslagna i byggplast.

Staden förändras, moderniseras. Det ligger i dess natur. På Slottsbacken är allt sig likt. Kullerstenarna är lika svåra att gå på. Vaktombytet vid ingången till södra valvet är lika stelbent. Våldtäktsstatyerna i brons talar sitt obehagliga maktspråk.

Sedan 1897 har statyerna i Enleveringsgruppen av konstnären Jacques Foucquet stått vid södra entrén, där miljoner besökare har passerat på väg in till Rikssalen, Slottskyrkan och Skattkammaren.

Konstverken skildrar mäktiga män ur mytologin som utsätter kvinnor för kidnappning, våldtäkt och tvångsgifte. Kvinnorna vänder bort ansiktet, försöker skydda sig, trycker bort våldsverkaren.

Nu finns en fin möjlighet för kung Carl Gustaf att visa att han är "för Sverige, i tiden", genom att åter magasinera våldtäktsstatyerna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

I kuren under statyerna står en levande människa, en kvinnlig slottsvakt i basker och med laddat vapen, och kontrasten mot de försvarslösa kvinnorna i nischerna bakom henne är stor.

Att Slottet ger våldshandlingar mot kvinnor en hedersplats är genant, särskilt i dessa dagar när vittnesmål om sexuella trakasserier mot kvinnor i alla yrkesgrupper och miljöer flödar fritt.

Den som nu ropar "censur" och "historieförfalskning" bör veta några saker. För det första är detta inte originalstatyerna i gips, som tillverkades år 1726 och vittrade sönder, utan kopior i brons tillverkade 170 år senare. För det andra stod de inte här ursprungligen. För det tredje har de magasinerats en gång tidigare för att de ansågs olämpliga.


LÄS MER: Lars Lindström: Kanske blir fler män bättre förebilder


Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor emeritus i konst vid Stockholms universitet, skrev i Dagens Nyheter nyligen en artikel om statyerna, som hon tycker "sprider våldets och ojämlikhetens budskap".

När jag ringer upp säger Margaretha Rossholm Lagerlöf att vi måste tänka på vad konstverken står för, vara medvetna och kanske stå ut med utmaningarna som det förflutna riktar mot oss. Att vi inte ska förmildra eller göra det oskyldigt, för oskyldigt är det inte. Det är maktretorik och sexualiserat våld.

I kuren under statyerna står en levande människa, en kvinnlig slottsvakt i basker och med laddat vapen, och kontrasten mot de försvarslösa kvinnorna i nischerna bakom henne är stor.
Foto: LARS LINDSTRÖM

Men måste vi stå ut med dem? Måste kvinnor stå ut med hyllningar till manligt sexualiserat våld på hedersplats vid Kungliga slottet?

Den förste svenske kungen ur släkten Bernadotte var Karl XIV Johan, en klok och fredlig person. När han kröntes togs våldtäktsstatyerna ned och magasinerades i nästan 80 år. Kopiorna fick sin nuvarande plats när Oscar II var kung, en casanova med flera älskarinnor och landets största porrsamling. 

Nu finns en fin möjlighet för kung Carl Gustaf att visa att han är "för Sverige, i tiden", genom att åter magasinera våldtäktsstatyerna.