Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Tårtor är mjuka, järnrör är hårda

Irene Matkowitzc åtalas för att ha kastat en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall

Om en vecka döms med stor sannolikhet Irene Matkowitzc till dagsböter för att hon tårtade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, och inga protester ska höras.

Men ändå. Våldsbenägna unga män som tågar på gatorna med nazistsymboler på sina fanor får polisskydd medan 60-åriga kvinnor som slänger tårta på främlingsfientliga politiker åtalas.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att kasta tårta på makthavare kan aldrig anses vara en våldshandling. Kom igen. Ingen tårtkastare i historien har övergått från grädde till bilbomber. Svenska nazister visar i filmer på sina hemsidor hur de använder fanor för att misshandla människor, och får ändå tillstånd att demonstrera.

Är det rätt att Irene Matkowitzc åtalas för ofredande? Svaret tycks vara ja, eftersom tårtningar av politiker som Leif Pagrotsky (S), Marit Paulsen (FP) och Bosse Ringholm (S) har lett till fällande domar.

Men det är intressant att under rättegången i Stockholms tingsrätt följa försvarets försök att göra Jimmie Åkesson medskyldig. Att SD valde att hålla möte i fiendeland, eller "lejonets kula", som partiets stabschef Linus Bylund kallar Södermalm i Stockholm - kan det anses vara en provokation?

Jimmie Åkesson, som medverkar på telefon, säger att tårtningen var en "kränkning för mig som person och i någon mån även för mig som politiker".

Irene Matkowitzc förklarar sitt handlande med att hon och inte bara hon anser att SD är ett fascistiskt parti och att vi inte "kan tillåta fascismens spridning i ett demokratiskt samhälle". Hon säger:

- Jag hade kraften, förmågan, känslan att utföra den här handlingen och visa flertalet av folkets förakt för fascismen.

Advokat Kinora Awrohum jämför i sin slutplädering, något drastiskt, med rättegångarna i Nürnberg efter andra världskriget. Även om tårtningen är olaglig, ska hennes klient frias för att hon försvarar demokratiska värden "i motsats till partiledaren och hans anhang som använder järnrör på gatan".

Det kan tilläggas att advokat Kinora Awrohum stod på Socialdemokraternas lista inför valet till kommunfullmäktige i Södertälje 2010.

Till och med åklagaren Ronnie Jacobsson svävar på målet när han håller sin slutplädering. Han säger:

- En gräddtårta i ansiktet kan låta lite smått. Om man gör det som privatperson mot en annan så kanske det inte är samma dignitet. Men när man riktar sig mot en trots allt förtroendevald politiker och partiledare blir det lite annorlunda.

Lite smått. Trots allt. Lite annorlunda. Själv känner jag mig som en folkpartist i den här frågan: något kluven.

Folkpartisten Fredrik Adolphson, ersättare i socialnämnden i Falu kommun, är tydligare. I en debattartikel i Dala-Demokraten skriver han att tårtandet borde liberaliseras: "Tårta står för kärlek, värme, humor, samvaro och glädje. Ju fler tårtor desto färre bilbomber."

Fredrik Adolphson har själv tårtats två gånger. Och tårtor är trots allt mjuka och järnrör hårda.

TIDIGARE TÅRTATTACKER

■ 7 MARS 2001 fick EU-politikerna Marit Paulsen (FP) och handelsministern Leif Pagrotsky (S) varsin tårta i ansiktet i Lund. Gärningsmännen såg det som en EU-protest.■ 17 APRIL 2001: Finansminister Bosse Ringholm (S) får en tårta i ansiktet i Stockholm då han var på väg att lämna in statsbudgeten.■ 5 SEPTEMBER 2001 kastades en tårta i ansiktet på kung Carl Gustaf då han var på besök i Halland. 16-åringen som stod bakom åtalades för attacken, och "tårtning" blev under en tid ett begrepp i debatten.

■ 1 MAJ 2001 fick norska utrikesministern Thorbjörn Jagland (Arbeiderpartiet) en tårta i ansiktet under firande på Youngstorget i Oslo. "Oj, det här hade jag inte väntat mig" var den luttrade ministerns kommentar.

■ 5 NOVEMBER 2013 tårtas Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under en boksignering i Stockholm.