Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Sverigedemokraternas retorik har bara blivit värre, så måste det vara

Richard Jomshof (SD) om rasismen i partiet
”Det är sällan det där händer”, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof om rasistiska och nazistiska ”felsteg” inom partiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag håller med Ulf Kristersson. I alla fall när han säger att han tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats de senaste åren.

Den har definitivt förändrats. 

Den har blivit värre.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pandemin och den fysiska distanseringen och den självpåtagna isoleringen får oss leva mer i nuet, och undvika det vi minns, grunnar över och planerar. Det enda som betyder något är hur många kilometer vi har promenerat i dag, vilken fågel som sjöng så vackert i morse och vem som ska dra i väg och handla mat. 

Nuet blir det enda ens liv är.

Ofta är det en bra sak att känna tyngden av nuet i handen, men det kan också bli besvärande. När Sverigedemokraterna håller presskonferens och Jimmie Åkesson angående SD:s inställning till regeringsfrågan efter nästa val säger: ”Vi vill inte skapa oreda och kaos” – då kommer det snärjande förflutna i kapp. Är det inte ”Give ’em hell!” som han brukar säga? Minns jag fel?

Hur har SD förändrats? SD-sympatisörer brukar inte gilla när man gräver ända ned till partiets nazistinfluerade rötter på 1980-talet så jag nöjer mig med närtid. Hur har retoriken från SD:s folkvalda sett ut de senaste månaderna?

Inte höll väl SD på med rasism förr i tiden?

Bara förra veckan jämförde en folkvald Sverigedemokrat i Varberg en fotbollsspelare från Elfenbenskusten med avföring: ”Han påminner om det som jag bajsade ut i morse” skrev SD:aren. ”Det är sällan det där händer”, påstod SD:s partisekreterare Richard Jomshof då om rasismen i partiet. Ha!

Det kan jämföras med ett avslöjande från i höstas då Expressen kunde berätta hur gruppledaren för SD i Haninge uttryckte sig: ”Men vafan kommer man från Afrika så luktar man ju skit!!!”.

Inte höll väl SD på med rasism förr i tiden? Eller gillade nazism?

Den här gruppledaren i Haninge var dessutom med i en dold chatt där han använde nazistiska hälsningar och skämtade om judar. I Kvällsposten avslöjades bara en månad tidigare att en annan SD-politiker, ledamot i fullmäktige i Lund, gjorde högerextrema utspel och spred material från ökända rasister och nazister.

I Expressen kom ungefär samtidigt avslöjandet om att en SD-politiker som är nämndeman i Södertörns tingsrätt spridit bilder som hånar den svarte amerikanen George Floyd, som kvävdes till döds av en polis. Nämndemannen skymfade även personer från olika invandrargrupper som bits ihjäl av en kamphund. Och för bara två månader sedan tipsade en SD-politiker i kommunfullmäktige i Mölndal om en bok där Förintelsen förnekas. 

Inte använde väl Sverigedemokrater nazistisk terminologi på 1980-talet?

Inte ägnade sig SD åt sådana rasistiska och antisemitiska dumheter förr, till exempel när Jimmie Åkesson lockades att gå med i partiet 1994? 

En tragikomisk detalj: när SD-nämndemannen i Södertörn fick lämna sina politiska uppdrag meddelades det av gruppledaren för SD Haninge. Just det, gruppledaren som en månad senare själv fick lämna sina uppdrag för att han använt sig av nazistiska hälsningsfraser och skrivit att människor från Afrika luktar skit.

Inte använde väl Sverigedemokrater nazistisk terminologi på 1980-talet? Eller utryckte sig nedsättande om människor med annan hudfärg? Nej, Sverigedemokraternas retorik har bara blivit värre, så måste det vara.

Nu hör jag tofsvipan kasta sig fram och tillbaka över åkern, pipande sitt diuvitt-vitt-vitt. Jag har redan tillryggalagt 6,4 kilometers promenad och kan nöja mig. Inget behöver inhandlas. Kvällen är här.

Och den som inte håller med om att Sverigedemokraternas retorik har blivit råare kan väl helt enkelt googla fram ännu fler lika avskyvärda och värre exempel från förr och bevisa att jag har fel.

Spred rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger”