Lars Lindström

Sverigedemokraterna kör sin talangtävling

Jimmie Åkesson leker rockstjärna vid pianot.
Foto: Christian Örnberg

Att SD har höga siffror i opinionsmätningarna får Jimmie Åkesson att släppa alla hämningar.

Han leker rockstjärna vid pianot, fnittrar åt sina skämt innan han drar dem och får publiken att gapflabba åt tiggande, romska kvinnor.

Jag väntar bara på att Ian Wachtmeister, den gamle skojaren, ska dyka upp i röd clownnäsa.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tonen för Jimmie Åkessons sommartal hemma i Sölvesborg sätts av Jörgen Fogelklou, som presenterar partiledaren som en kung ("det var inte en valturné, det var en Eriksgata"), drar ett dåligt knarkskämt och levererar en usel imitation av Åkesson. Jag tänker talangtävling.

Sedan drar SD Fame factory i gång på allvar med låten "Fädernesland": den före detta talangtävlaren, dokusåpadeltagaren och Noicesångaren Marcus Öhrn vid sångmikrofonen och Jimmie Åkesson hamrade på ett keyboard. "Fädernesland spelades ursprungligen in av det nationalistiska rockbandet Ultima Thule, vars skivor fortfarande säljs på sajter för rasistisk vitmaktmusik.

Det bekymrar inte Kung Jimmie.

Ultima Thule gavs på 1990-talet ut av före detta skivbolagsbossen och grundaren av det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny demokrati, Bert Karlsson. Han driver flyktingförläggningar i dag, bland annat i Sölvesborg. Den andre grundaren av partiet, Ian Wachtmeister, är rådgivare åt Sverigedemokraterna. Allt hör ihop.

Ian & Bert gjorde också skämtsamma shower, staplade läskbackar, höll tal från motorbåtar, satte på sig roliga hattar, rosa brallor och sjöng om "drag under galoscherna" och mässade om hur mycket de – greven och direktören – avskydde "etablissemanget".

I Sölvesborg sjunger Marcus Öhrn några riktigt sura toner i "Fädernesland" och blir utslagen. Jag gissar att det är Bert Karlsson som röstar ut honom. Jimmie Åkesson fortsätter tävla och försöker gå till final i grenen ståuppkomik. Det går så där, eftersom han envisas med att bubbla upp i skratt redan innan han kommer till poängen.

Bäst lyckas Jimmie Åkesson i talangtävlingens skådespelardel. När han agerar offer, säger att de har "spottat på oss, hånat oss, smutskastat oss" – då kommer jag att tänka på den gråtande tjurfäktaren i Disneyklassikern om tjuren Ferdinand.

Jimmie Åkesson hånar ett projekt som ska förhindra att romska, tiggande kvinnor, många av dem tonåringar, blir med barn för att de inte vet hur man skyddar sig – och åt det skrattar han själv stort och får hela skaran av partivänner att gapflabba.

Själv saknade jag några av Jimmie Åkessons klassiska skämt, som när han i SVT frågar "Järnrörsskandalen? Vad är det?". Mer av sådant i nästa omgång av SD Fame factory!