Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Succé på Youtube leder till långfilm

Nu kommer ny omgång på Youtube av serien "Poesi för fiskar" med filmkollektivet Crazy Pictures. Från vänster: Hannes Krantz, Albin Pettersson, Rasmus Råsmark, Victor Danell, Gustaf Spetz, Olle Tholén.
Foto: Crazy Pictures

Sex unga killar från Norrköping producerar reklamfilm för att kunna göra samhällskritisk kortfilm på Youtube.

Låter det som en bra affärsidé? För Crazy Pictures och deras kortfilmsserie "Poesi för fiskar" funkar det fint.

Med nio miljoner tittare på Youtube i ryggen och veckans premiär för en helt ny serie har de nu en långfilm i sikte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Poesi för fiskar" gjorde succé hos den unga publiken på Youtube för några år sedan. Sex roliga, absurda, tänkvärda kortfilmer om fördomar, könsroller, miljöförstöring, krigets fasor… Bakom serien finns filmkollektivet Crazy Pictures, sex grabbar som började göra film ihop redan på gymnasiet.

Succén bland unga tittare på internet ledde till visning i Sveriges Television, uppdrag för SVT, mer reklamjobb och dessutom blev några av filmerna undervisningsmaterial i skolan. Olle Tholén, en av de sex grundarna, säger:

– Det är jätteroligt att det blev så, att filmerna visas i skolan. Filmen "Ta mig" handlar om ombytta könsroller, och vi har fått en massa reaktioner på den. Det finns unga som säger att den fått dem att ändra hela sin syn på genusdebatten.

– Vi gillar tanken på att några kollar på filmerna på en rast på en arbetsplats och bara gapflabbar, men att den också visas i ett släckt klassrum med debatt efteråt. Det är kul med kasten mellan flabbet och det seriösa.


Den nya filmen som har Youtubepremiär i veckan heter "Vaskduellen" och inleds med en skål i champagne och repliken: "Fy fan, va fräsch. Alltså seriöst, är detta stek … eller är det schtek!".

Sedan urartar allt. Driften med överklasskulturen bland unga rika blir grotesk, övergår i en satir över hela den industrialiserade världen och kapprustningen och slutar som så ofta i "Poesi för fiskar" oerhört våldsamt.

– Det är viktigt att kunna ta i, att inte stanna. Vi har ingen som säger stopp, ingen beställare, ingen finansiär. Det måste få balla ur. Man kanske måste sluta med att spränga hela jorden, säger Olle Tholén.

Precis som de tidigare kortfilmerna är "Vaskduellen" mycket proffsig rakt igenom, i såväl repliker, skådespelare, utförande som specialeffekter. Christoffer Nordenrot, som också skriver manus, och Magnus Sundberg matchar varandra som ett klassiskt komikerpar: en galen, en rakare figur.


 

Fast i "Nakenlekar" ur den tidigare omgången är det Magnus Sundberg som står för den stora skrällen. Två killar sitter i en soffa och kollar på tv när en säger: "Jag har gått och blivit bög." Han tycker det är mer praktiskt, tjejer är så tjatiga. "Jag tycker fan det är manligare också. Det är ju fan rätt bögigt att hålla på och fjäska och dansa med brudarna bara för att få ligga."

Den debatt som uppstår bland högstadielever efter den repliken vore intressant att lyssna på.

På sin Youtubekanal publicerar Crazy Pictures varje måndag de närmaste sex veckorna ett nytt avsnitt ur den nya omgången av "Poesi för fiskar". Sedan kommer överraskningen: en sjunde film, en pilot för den långfilm bolaget planerar att spela in i sommar.


Den ska heta "Den blomstertid nu kommer" och ska handla om "Sverige under attack i dag". Crazy Pictures ska försöka få in de miljoner som behövs med gräsrotsfinansiering på nätet, så kallad crowdfunding.

– Tanken är att ta "Poesi för fiskar" vidare in i långfilmsformatet. Tio miljoner är ingen stor budget, men vi tillhör en ny generation, vi har fötts med digital teknik i knät och kan göra stora spektakulära saker med små medel.

Han säger att det finns många nya arenor nu, att det går att komma underifrån och bli störst, att de vill försöka göra långfilm utan att bli en del av etablissemanget. Bli inte förvånade om de lyckas.

Andra svenska succéer på Youtube

PEWDIEPIE. Felix Kjellberg från Göteborg har på några år gått från avhoppad handelsstudent till världens största på Youtube. Han spelar och kommenterar datorspel på temat spänning och skräck, har 7, 7 miljarder visningar på sin Youtubekanal och flest prenumeranter av alla: 34,2 miljoner.

MISS LISIBELL. Lisa Jonsson från Jörlanda utanför Göteborg har bloggat och videobloggat om skönhet, mode och smink sedan hon var tio år, nu är hon 13. visar hur tjejer ska sminka sig för att se ut som till exempel Lady Gaga eller Katy Perry. Lisa Jonssons Youtubekanal har 108 miljoner visningar.

REGULAR ORDINARY SWEDISH MEAL TIME. Niclas Lundberg, Isak Anklew, Niklas Odén, Anders Söderman och Tom Brännström är fem killar från Umeå, De gör brutala matlagningsfilmer med hjälp av knivar, yxor, knytnävar och ilska. Deras matkanal på Youtube har 80 miljoner visningar.