Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Störst av allt… är skillnaden mellan de som har och de som inte har

”Störst av allt” är tv-serien som bland annat skildrar knarkandet hos unga rika. Ella Rappich, Arvid Sand, Felix Sandman och Hanna Ardéhn har huvudroller.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX

Nä, jag STÖRS inte av att en fattig människa sitter utanför Coop med sin mugg, även om det är tragiskt.

Men jag STÖRS FRUKTANSVÄRT av att en familjefar och riksdagspolitiker från Moderaterna med 780 000 i årslön skriver sig hos sin morsa för att mjölka staten på bidrag – och samtidigt kräver sänkta bidrag för den som behöver dem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu ska jag avslöja hur åldrandet ser ut. Så här: du ser in i dina egna ögon och det är bara till en del en människa du känner igen. Men också så här: du tycker att varje överdriven förmögenhet doftar bedrägeri.

Folkförförare och rörelser i vår tid försöker genom påverkanskampanjer och smutsiga trick övertyga oss om att hudfärg är det som skiljer oss åt.

Men innerst inne vet vi att det inte är så. Störst av allt… är skillnaden mellan de som har och de som inte har.

Notre-Dame brinner, de rikaste trycker på knappen och trollar fram sju miljarder till återuppbyggnad. Samma miljardärer och företag som gör allt för att slippa betala en extra spänn till skatter och solidaritet med dem som har det sämst.

Till och med brottsligheten hos de rikaste ligger på en så hög nivå att det är svårt att greppa för vanliga dödliga.

Banker hjälper elitkriminella att tvätta pengar och fortsätta lyxlivet.

Banker hjälper elitkriminella att tvätta pengar och fortsätta lyxlivet. Swedbank misstänks ha kört kriminella smutskläder för 40 miljarder kronor i 90 graders vittvätt. Vid avslöjandet störtdyker kursen, vd för banken kickas och får 21 miljoner kronor. Styrelsen får ansvarsfrihet, höjer sina arvoden.

Felix Sandman och Hanna Ardéhn i Netflix-serien ”Störst av allt”.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX

Överklassen köper knark av underklassens langare till festerna vid poolen i Djursholm, som Malin Persson Giolito skildrar precist i romanen och tv-serien ”Störst av allt”.

Rika unga knarkar mest men misstänks mer sällan, enligt Brå. Unga knarklangare i fattigare områden skjuter varandra i kampen om de smutsiga pengarna.

Så vad gör Sveriges folkvalda åt den ekonomiska ojämlikheten?

Riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl (L) hyr sin makes bostadsrätt, sopar in en halv miljon i bidrag. SD-toppen Peter Wallmark är anställd som politisk sekreterare åt sig själv och hans årslön ökar till nästan en miljon kronor. Erik Bengtzboe, riksdagsledamot (M) med fru och barn, skriver sig som inneboende hos morsan och i hennes sommarstuga, hystar in 158 000 kronor i bidrag, som Aftonbladet avslöjade.

Riksdagsledamot Erik Bengtzboe hatar bidrag, skriver sig hos morsan för att få bidrag.Foto: FREDRIK VENNERLUND

Låt oss prata om moderat moral. Erik Bengtzboe hatar bidrag.

Så här skrev han i en debattartikel förra året: ”Varje krona som går till bidrag till den som kan jobba är en krona som hade kunnat gå till polisen, skolan eller sjukvården. Eller tillbaka till skattebetalarna.” På Twitter har han skrivit: ”Fusk och fiffel ska bestraffas”.

”Varje krona som går till bidrag till den som kan jobba är en krona som hade kunnat gå till polisen, skolan eller sjukvården” skrev Erik Bengtzboe i en debattartikel förra året.Foto: Katrineholms-Kuriren

När han avslöjas som bidragsfifflare babblar han rövarhistorier om en hastigt uppsatt brevlåda, om ”slarv” och om soppåsar han plockat med sig eftersom han inte haft sophämtning i stugan.

Låt oss prata om moderat moral. Erik Bengtzboe hatar bidrag.

I Nyköping är det för övrigt omöjligt för permanentboende att befrias från hämtning av hushållsavfall.

Alla fattar. Han är skriven där för att lura staten på bidrag. Det är då man kliar sig i den alltmer tilltagande flinten och undrar om det är brinnande bilar och fattiga romer som är de stora problemen.

De flesta politiker stretar på. Man gör så gott man kan. Några förbjuder fattiga att tigga. Vissa skyller allt på muslimer. Andra myglar. Men vi ser er. Vi följer pengarna.

LÄS MER: Språkkurs för dig som inte pratar sverigedemokratiska 

Förtydligande: I en tidigare version av denna krönika stod att Peter Wallmark anställt sig själv. Korrekt är att Peter Wallmark har anställt kanslichefen på Sverigedemokraternas kansli i Stockholms stadshus. Kanslichefen har sedan, i sin tur, anställt Peter Wallmark som som politisk sekreterare åt Peter Wallmark.