Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Språkkurs för dig som inte talar sverigedemokratiska

Alla talar sverigedemokratiska. Markus Wiechel (SD), Ebba Busch Thor (KD) och Christian Sonesson (M).Foto: ANNA-KARIN NILSSON / HENRIK MONTGOMERY / JOHAN NILSSON

Jag vet att det är svårt att förstå alla konstigheter som produceras i den högerpopulistiska åsiktsfabriken.

Obegripligheter spottas ut på löpande band.

Men andas ut, här är språkkurs och översättningar för dig som inte vågar fråga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte alla behärskar sverigedemokratiska, men många har det som andraspråk. Inom SD talar de flesta flytande, men även KD och grupperingar högerut har snappat upp en del.

SD basunerar ut: ”I vårt Sverige är inte IS-terrorister välkomna”.  Det betyder på svenska:

Vi vet – men låtsas inte om – att samtliga partier tycker att IS har begått och begår bestialiska, systematiska och omfattande övergrepp och ska straffas.

En SD-politiker som 2018 kandiderade till kommunfullmäktige i Örkelljunga har i sociala medier skrivit inlägg på sverigedemokratiska; saker som ”Hitler var inte dålig” och att andra världskriget startades av ”den internationella judendomen som törstade efter att förinta Europa”.

Vilket betyder: Har jag läst på en nazistsajt med konspirationsteorier. Måste vara sant.

SD-riksdagsmannen Markus Wiechel skriver om politiska motståndare att han ”äcklas av lögnerna & historielösheten”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-riksdagsmannen Markus Wiechel skriver om politiska motståndare att han ”äcklas av lögnerna & historielösheten”.

https://twitter.com/MarkusWiechel/status/1108787644371267584

En översättning till svenska lyder: Jag älskar historia, men dra inte upp 1988 när SD bildades av veteraner inom militant rasism, nazism och fascism. Dra inte upp valet 2018 när SD ställde upp med 14 politiker som varit med i nazistiska organisationer eller aktivt spridit nazistisk eller grovt antisemitisk propaganda. Vi älskar fornnordisk historia, inte nutidshistoria!

Med det sverigedemokratiska uttrycket: ”Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!” ville en SD-politiker lösa flyktingfrågan. Innebörden på svenska är: Jag är en av många rasistiska SD-politiker som i efterhand skyller på tillfällig sinnesförvirring.

Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp, har satt upp plakatet: IS-terrorister är inte välkomna till Staffanstorps kommun.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Även moderata politiker har lärt sig det inte alltid lättförståeliga trångmålet. Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp, har satt upp plakatet: ”Den som deltagit i, eller understött terrorism, till exempel återvändande IS-terrorister, är inte välkomna till Staffanstorps kommun.”

Det betyder: Vi har inga IS-terrorister i Staffanstorp, vi är bara förbudsivrande rättshaverister. Vi förbjuder även moskén som vi inte har och tiggaren som använde den offentliga toaletten.

Hanif Bali (M) skriver om IS-återvändare: ”Barn kan inte vara din fribiljett ur folkmord”. Betydelsen på svenska blir: Jag är medveten om att INGEN politiker har krävt att IS-terrorister ska gå fria för att de har BAAARN. Men medge att det är en jäkligt cool sverigedemokratisk formulering!

KD:s partiledare Ebba Busch Thor talar också sverigedemokratiska - och opinionssiffrorna går upp.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

KD:s partiledare Ebba Busch Thor talar också sverigedemokratiska. När hon pratar om partiets ”förhållningssätt i en ny parlamentarisk situation” blir översättningen: Sedan KD började tala sverigedemokratiska har partiet gått från katastrofsiffran 2,9 procent i SCB-undersökningen i juni 2018 till 10,6 procent i Demoskops senaste. Halleluja!

Inom SD finns även de som INTE behärskar sverigedemokratiska. Mark Collins, kommunpolitiker i Kramfors, föreslog bygge av en moské på Höga kusten för att motverka utflyttning. Det var rena grekiskan för partiledningen.

Möt en SD:are som inte vill lära sig sverigedemokratiska. Det hedrar honom.

Låt mig vara tydlig: i Sverige pratar politiker svenska.

FÖLJ OCKSÅ: Lars Lindström på Facebook