Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Slicka på ledstänger och injicera handsprit – är det dit vi har kommit?

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Urban Persson, politiker i det lokala Storforspartiet, åkte till Stockholm för att låta sig smittas, och slickade på rulltrappans räcke i tunnelbanan.Foto: Storfors kommun/ DN, TT Nyhetsbyrån
Foto: Storfors kommun
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Människor är inte dumma, sa Johan Giesecke.

Sedan dök Urban Persson upp.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag medger en lite löjlig stolthet när Johan Giesecke, rådgivare för WHO och tidigare statsepidemiolog, förklarar i tyska tidningen Bild varför svenska linjen mot corona tycks fungera. Människor är inte dumma. Enkelt beskrivet: vi fattar distansering och smittspridning utan att polisen behöver slå oss i skallen med batonger.

Vi är världens friaste folk, och det lägger ett ansvar på oss. Jag ser en del sitta väl tätt på uteserveringar, noterar att en servitris och en gäst förvånar sig själva med en kram, och hör en lärarvikare berätta att flera i skolpersonalen av gammal vana sträcker ut handen som hälsning.

Men de allra flesta verkar ta ansvar, håller avstånd, tvättar händer tills de torkar ut, besöker inte äldre släktingar. I ett öppet fönster på tredje våningen står ett gammalt, vithårigt par i karantänrufs och pratar med sin vuxna dotter på gatan. Även ett möte på avstånd kan värma i hjärtat.

Sedan har vi Urban Persson, politiker i det lokala Storforspartiet i Värmland. Han åkte till Stockholm för att låta sig smittas, försökte få träffa personer med covid-19 och slickade på rulltrappans räcke i tunnelbanan. Han hade med sig en läkare, och hon strök också med tungan på ledstänger för att bli smittad.

Låt oss fastslå att det inte är Urban Persson som Johan Giesecke talar om när han säger att människor inte är dumma. Ej heller läkaren som hängde med.

Jag är i och för sig ingen motståndare till att utsätta sig för fler oväntade ögonblick i livet. Jag har min passion för planering; scheman, bokningar, beställningar, ordning och reda. Mitt i denna mentalitet inbillar jag mig att livet blir mindre ömtåligt, och kanske mer värt att bevara, om vi då och då väljer en annan väg och låter oss överraskas.

Men att åka till Stockholm för att slicka på ledstänger är en lika bisarr idé som Donald Trumps förslag att coronasmittade ska knarka desinfektionsmedel. Slicka på ledstänger och injicera handsprit – är det dit vi har kommit?

Nej, coronapandemin gör inte människor dummare. De som var stolliga innan fortsätter att vara det. Storforspolitikern har utmärkt sig förut. Han tycks inte tro på månlandningen, 11 september-dåden eller klimathotet. Men att slicka på ledstänger tror han på.

När coronaresan blev känd framförde Storforsbor till kommunledningen önskemål om att Urban Persson ”lyfts bort från politiskt inflytande”, vilket kommunen på sin webbplats förklarar är omöjligt. En folkvald politiker kan inte avsättas så. Stort ansvar vilar på de 143 personer som röstade på hans parti i valet 2018 och gav foliehatten ett mandat i fullmäktige.

När vi ändå talar om folie undrar säkert några som har sett den starka Netflixserien ”Unorthodox” varför familjen slår in hela köket i aluminiumfolie. Traditionen att täcka köksytor under den judiska påsken, eller pesach, handlar om att skydda maten från chametz, alla jästa produkter som är förbjudna då.

Det påminner om tv-serien ”Better call Saul”, där advokaten Chuck klär in sitt hem på insidan med aluminiumfolie för att skydda sig mot elektromagnetisk strålning. Allt handlar om tro.

Själv lägger jag ibland aluminiumfolie under julskinkan för att jag tror att det ser festligt ut.

Tv: Trump: ”Injicera desinfektionsmedel”

Presidentens förslag i kampen mot corona