Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Skit i jultraditionerna, skapa egna, klä ut er till demoner

”Panik i tomteverkstan” heter årets julkalender i SVT.
Skit i jultraditionerna, skapa egna, klä ut er till demoner, skriver Lars Lindström.Foto: Shutterstock / Anna Svanberg
En demon till jul, kanske?Foto: Shutterstock
Många unga kan tänka sig att slippa tomten.Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN

Först kommer här ett oerhört avslöjande.

Stena mig inte: vi tänker inte äta julmat till julaftonsmiddag.

Som det ser ut nu blir det blinier med löjrom, halstrad pilgrimsmussla och ceviche.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag känner en upprymd bekymmerslöshet inför hur livet steg för steg saktar ner. Sedan anländer julens lättkränkta patrull av traditionsneurotiker och rubbar lugnet.

Traditionshysterin är en väl avgränsad och inskränkt åkomma som slår till med full kraft i december och avskärmar människor från logiskt tänkande och rimliga skadekalkyler.

Du får inte tända adventsljusen i ”fel” ordning, antyda att tomten är fejk eller välja en kille till lucia. Ännu mindre utse någon med mörkare hy än Björn Söder eller ens samma hårfärg som Jimmie Åkesson. Då rasar de kränkta traditionsbärarna i sociala medier och försöker få oss att tro att nu kommer julen att avskaffas.

Och vem bär ansvaret för den påstådda juldöden om inte PK-eliten, invandrarna, kulturmarxisterna, judarna, batikhäxorna, tiggarna, George Soros, muslimerna och landsförrädarna.

Markus vill inte ha juldask, jisses, Sverige går mot undergången

Det är lamt, förutsägbart och totalt obildat, eftersom svenska jultraditioner ständigt är och har varit i förvandling. Den som i dag blir förorättad av varje ord, tidpunkt, hudfärg, sång eller kön som inte motsvarar deras illusion av ett julfirande med rätt essens kommer om hundra år att bli lika utskrattad som folklivsforskaren Hilding Celander blir i dag.

Han påstod på 1920-talet att Sverige då bevittnade julens ”avrättning”.

De traditionella svenska julfigurerna julbocken, julspöket, jultuppen, julgoppan och halmgumman ersattes av en importerad ”jultomte”! Ingen brydde sig längre om att lussekatten skulle tillredas av blodmat och fläskbitar! Ingen lekte längre ”Myssla sko”, ”Tämja stutar”, ”Torka malt”, ”Spänna kyrka” eller ”Markus, vill du ha dask”!

Markus vill inte ha juldask, jisses, Sverige går mot undergången.

Men vad dåtidens folklivsforskare och dagens essensdyrkare missar är att kultur och tradition ständigt omvandlas, uppdateras och får en ny dimension – och att det kan ge chansen till överlevnad.

Kör maskerad på julafton, låt alla bestämma var sin maträtt.

Ofta driver de unga på. Hälften av alla ungdomar mellan 16 och 19 år som firar jul tycker att julbordet borde förändras, enligt en undersökning som Ungdomsbarometern gjorde 2018. Var tredje vill ha fler veganska och vegetariska rätter på julbordet, fyra av tio vill skippa tomten, men sju av tio vill – märkligt nog – behålla traditionen att de ska få dyra julklappar av sina föräldrar.

Det svenska julfirandet är i dag en vildsint mångfald av influenser och myter från skilda kulturer, religioner, nationer och epoker, ett sagolikt hopkok av varm familjesamvaro och kalla marknadskrafter – och vi har rätt att fira vår jul precis hur vi vill.

Skit i jultraditionerna, skapa egna, klä ut er till demoner och skräm barn. Åk elskoter till julottan, öppna luckorna i julkalendern i fel ordning. Kör maskerad på julafton, låt alla bestämma var sin maträtt.

Vänta med klapparna till nyår – de är billigare på rea. Spela Billie Eilish eller Lykke Li i stället för julmusik, ät sushi eller falafel på julafton. Låt barnen själva vara tomtar. Se ”Marriage story” varje juldag, res en majstång.

Gör någonting tokigt eller bara någonting som rubbar homogeniteten. Det mår vi alla, eller nästan alla, bättre av.