Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Se in i ögonen på jätteflygfalangen och försök att inte le

Efterlängtat tillskott i djurparken
Jätteflygfalangen är en sorts flygande pungråtta, som visar sig vara tre olika arter och och så här söt.
Foto: Nature.com/Creative Commons
Inte en art - utan två nya däggdjursarter.
Foto: Nature.com/Creative Commons
Jätteflygfalangen är så här söt för att trösta oss i svåra tider.

Novemberhelvetet, coronaförbannelsen, terroristhotet, klimateländet och statskuppsinfernot.

Nog finns behov av lindring och hugsvalelse skitåret 2020.

Och då kommer ett par nya däggdjursarter flygande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Men nu är det på kvällen och månen flyter över viken, hästarna har gått hem och står i spiltorna och drömmer om sommarens gräs, och ovanför gnistrar stjärnhimlen och får oss att känna oss ännu mindre, som om det vore möjligt i dessa dystra tider.

November är inte min favoritmånad, trots någon enstaka stjärnklar natt i det grå. Jag tänker på de 1,2 miljoner människor som – hittills – har dött i covid-19, smittade av coronaviruset. Jag lyssnar efter ljudet av deras flämtande andetag, hur de försöker få luft, hur de försöker överleva.

Jag tror att det är nyttigt att tänka på dem när man blir bjuden till 50-årsfester i Oxelösund eller 40-årsfester på Stureplan i Stockholm eller middagar i vinkällare på Östermalm. Ja, jag pratar om Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Alexandra Zazzi, bara tre av många som visar outsägligt dåligt omdöme och brist på solidaritet. 

Hur svårt kan det vara att ha lite tråkigt? 

Lika stor omdömeslöshet visar sjukvårdspersonalen på hjärtintensiven vid Centrallasarettet i Växjö, som några dagar efter att Region Kronoberg gått upp i stabsläge anordnar en halloweenfest. Resultatet: utbrott av covid-19 bland personal och patienter.

Jag förstår deras förtvivlan

Jag är så trött på alla som klagar på att myndigheterna ”inte gör någonting” och sedan utan skam utsätter sig själva och andra för risken att medverka till att smittan sprids och dödstalen ökar. 1,2 miljoner, hur många miljoner döda ska behövas innan Jimmie avstår från vikingarockpartyn och Ebba tackar nej till influencerdisco på nattkröken?

Kvällen är full av distinkta skuggor, de ligger slumrande under grinden, skorstenens skugga vilar på tegeltaket. Äppelträden står nakna och bladlösa i månskenet och skäms för att de gav så lite frukt i år, och jag förstår deras förtvivlan. 

I Stockholm har polisen info om potentiella terrorister, Göteborg har den varmaste novemberdagen på över 100 år och klimatförändringarna tvingar SMHI att ändra beskrivningen av vad som är ”normalt väder”.

Ta sedan ett djupt andetag och var tacksam för att du kan det

I USA försöker Donald Trump välta demokratin och begå en statskupp, enligt en professor i statsvetenskap, och ändå får han starkt stöd av sina partikamrater och av vissa svenska riksdagspolitiker.

I detta mörker går jag in och sätter mig framför datorn och skapar musik, eftersom jag tror på musikens helande krafter och på att kreativitet kan vara en sorts tröst i svåra tider. Vår längtan efter tröst är bottenlös – och här har du den: jätteflygfalangerna. 

Nej, det är inga falanger inom kriminella gäng eller politiska rörelser jag pratar om. Jätteflygfalangen är en sorts flygande pungråtta som håller till i Australien, äter eukalyptusblad och är lika söt som koalan.

Det nya är att forskarna har upptäckt att det de trodde var en art i själva verket är tre olika arter. Den biologiska mångfalden i Australien har blivit rikare, och ökad mångfald är något vi alla kan glädjas åt, så ta en sekunds paus och se in i ögonen på jätteflygfalangen och försök att inte le.

Ta sedan ett djupt andetag och var tacksam för att du kan det. Håll avstånd, tvätta händerna, tacka nej till vinkällarmiddagar. Och Jimmie: stanna hemma vid minsta snörvlande symptom.

Britton: ”Om vi inte skärper till oss kan det bli en ganska mörk bild fram till nyår”