Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

SD:s inre väsen är vårt största importerade samhällsproblem

Annie Lööf om sin reaktion på Jimmie Åkesson i debatten om mäns våld mot kvinnor
SD importerade partisymbolen facklan från Storbritannien och fascistiska National Front och behöll den ända till 2006. Här möte i Jönköping 11998.
Foto: LARS ANDERSSON / SARA HELLDEN EXPRESSEN

Jimmie Åkesson är historielös om han på allvar tror att mäns våld mot kvinnor i Sverige är ett importerat samhällsproblem.

Senare ska jag förklara vad som verkligen är ett importerat samhällsproblem.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Min tandhygienist slinter med verktyget som ser ut som en fiskekrok och kör in den på insidan av kinden. Jag skriker till.

Det är premiär för mitt skrikande på en tandläkarmottagning. Jag brukar säga som Torgny Lindgren att vi västerbottningar gråter genom naveln. Då är det inte så många som märker det.

Smärta gör världen liten. Världen blir en pytteliten plats inne i ditt diskbråck eller för en sekund i din kind.

När Jimmie Åkesson börjar yra om att mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som beror på värderingar införda från utlandet är det som att sticka en fiskekrok genom kinden på nationens samtliga utsatta och misshandlade kvinnor.

Den som inte är historielös vet att våldtäkt inom äktenskapet var lagligt i Sverige fram till 1965 och att de första kvinnojourerna startades i Sverige på 1970-talet för att hjälpa kvinnor utsatta för mäns våld.

Alla vet utom Jimmie och hans pojkar

Den som inte är historielös vet att 1982 ändrades lagen så att våld mot kvinnor inte längre var ett privat problem utan ett samhällsproblem och att 1998 infördes brottet grov kvinnofridskränkning.

Den som inte är historielös vet att under 1990- och 2000-talen har svensk lagstiftning i flera omgångar förstärkt skyddet för kvinnor som utsätts för våld, sexuella övergrepp, människohandel och våld i hederns namn.

Alla fattar att våldet mot kvinnor inte handlar om förövarens etnicitet eller klass, alla förstår att dessa åtgärder under ett halvt sekel har kommit till för att mäns våld mot kvinnor har varit ett samhällsproblem i alla tider, överallt.

Alla vet utom Jimmie och hans pojkar, som har ”Ut med packet” som lösning på alla problem. Svaren de fick var vassa, som listan över SD-politikers brott mot kvinnor och barn de senaste åren, publicerad i ETC.

SD hade 1990-2006 facklan som symbol, rak import från brittiska National Front

Nu ska jag berätta vilket problem som verkligen är importerat. Det är Sverigesdemokraternas själ. SD:s inre väsen är vårt största importerade samhällsproblem.

Partiet har inte en egen tanke. Allt är lånat, mycket från utlandet. SD växte fram ur högerextrema och rasistiska BSS, Bevara Sverige Svenskt, som importerade allt från brittiska fascisterna National Front. SD:s medlemsbulletin från juli 1989 innehåller importerade fältrop från en av Nazitysklands främsta pansargeneraler – som ett led i att bygga ett parti. SD hade 1990-2006 facklan som symbol, rak import från brittiska National Front.

SD fortsätter att importera politiska idiotier från utlandet. De älskar den ickedemokratiska utvecklingen i Ungern och Polen och vill importera deras mediepolitik och nationalistiska kulturpolitik. SD vill begränsa utvisningsdömdas frihet kraftigt, enligt modell från Storbritannien.

Partiet dräglar av upphetsning över den hårda danska invandringspolitiken. ”Mitt Sverige finns i Danmark”, har Jimmie Åkesson sagt.  Richard Jomshof har lagt fram en motion i riksdagen där han föreslår att asylsökandes smycken och andra värdesaker ska beslagtas, en fullständigt absurd idé, importerad från Danmark.

Vore det inte på sin plats att ett parti med Sverige i namnet i stället tog till sig de värderingar som har byggt Sverige till en av världens tryggaste nationer? Demokrati, solidaritet, social välfärd, jämlikhet, jämställdhet, humanism, antirasism och yttrandefrihet. Jaså, inte det.

Samsyn om straffskärpning men oenighet om andra åtgärder