Lars Lindström

SD vill bara ha hit "schyssta människor"

Jimmie Åkesson på scenen.
Foto: Robban Andersson

LUDVIKA-FAGERSTA-HALLSTAHAMMAR. I valtal efter valtal säger Jimmie Åkesson att han vill säga nej till nio av tio som flyr till Sverige från krig och våld, och i stället ge mer pengar till flyktingar på plats. På ett nästan fullsatt Brinelltorget i Fagersta får han rungande applåder för det.

Att FN:s flyktingorgan UNHCR dömer ut idén som feltänkt tar SD-ledaren lätt på.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Ludvika vänder nästan hälften av alla i publiken på gågatan ryggen till Sverigedemokraterna. Den andra hälften applåderar. En kvinna skriker "yiii-ha!" varje gång Jimmie Åkesson säger något hon gillar.

Många är pensionärer. En man som står framför mig har "Pride and Glory" tatuerat på sin rakade skalle. En manlig motdemonstrant bär kostym, vit skjorta, slips och solglasögon. En kvinnlig har svart t-tröja och en skylt där det står "Finns det hjärterum så finns det stjärterum".

Jimmie Åkesson säger att läget är fruktansvärt ute i världen just nu, och just därför – och för att spara pengar förstås – måste Sverige säga nej till nio av tio som flyr hit.

SD-ledaren säger också att eftersom Sveriges befolkning ökar mer än antalet nya jobb "har det ingen betydelse att man lyckats skapa 250 000 nya jobb". Men, tänker några av oss, det har det väl. Annars hade vi haft 250 000 fler arbetslösa?

För att vara en politiker som är oerhört kritisk till medierna, slår det mig, hänvisar Jimmie Åkesson väldigt ofta till sakuppgifter och statistik han "hört på tv" eller "läst i tidningen".


I Fagersta har en stor supporterskara samlats på Brinelltorget. Närmast SD-bussen finns Konditori Vallonen, Dolores Parfym & Present och Thai Take Away. I publiken märks många pensionärer, tatuerade byggjobbare och skolungdomar med J Lindeberg-ryggsäck.

Förutom några ryggvändare är den enda protest som hörs i Fagersta en bil som kör förbi några gånger och tutar ihärdigt.

Jimmie Åkesson säger att även när SD tar över kommer de att släppa in invandrare i begränsad omfattning. Men det blir "schyssta människor" som får komma hit, säger han.


Att Europachefen för FN:s flyktingorgan UNHCR, Vincent Cochetel, i en DN-artikel sågar SD:s sätt att ställa ökade anslag till UNHCR mot minskat flyktingmottagande bryr sig Jimmie Åkesson inte om. Efter valmötet i Fagersta säger han:

- Vi vill ju öka stödet till UNHCR därför att de är världsmästare på att hjälpa så många flyktingar som möjligt med så lite pengar som möjligt. Så är det. Sen hur vi prioriterar i svensk politik och i den svenska budgeten tycker jag svenska politiker ska bestämma, inte UNHCR.

Med andra ord: UNHCR är "världsmästare" i flyktinghjälp, men strunta i vad de säger.

I Hallstahammar regnar det, så de flesta i publiken söker sig under tak femtio meter bort, på andra sidan Hammartorget. Här fick SD två mandat i valet 2010, men har i fyra år helt saknat inflytande. En kandidat kallade SD-ledningen bedragare och blev politisk vilde. Den andra platsen lyckades partiet aldrig fylla.


Nu står hoppet till nykomlingen Terese Stien, 20-åring som arbetar som personlig assistent och är ensam på SD:s kommunlista. När regnet är över frågar jag vad som är viktigt för henne lokalt i Hallstahammar. Hon svarar:

- Ja, de frågorna jag brinner mest för är inom vård och omsorg. Skola, jag tycker att det är viktigt att vi har en fungerande skola. Ja, vad ska man säga? Vi håller på att ta fram ett valmanifest som ska komma i början av september.

Om någon är intresserad av den andra plats som SD kan ta i Hallstahammar är det bara att be några kompisar skriva in sitt namn på valsedeln den 14 september. SD kör i brist på kandidater med öppna valsedlar. Allt kan hända.