Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

SD tycks medvetet eller omedvetet använda sig av fascismens metodik

”En väldigt stor del av den grova kriminaliteten är importerad”, påstår Jimmie Åkesson. Enligt Jason Stanley, filosofiprofessor vid Yale, är en av fascismens metoder att dela upp oss i klasser av laglydiga ”vi” och hämningslöst kriminella ”de andra”.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hej och välkomna till Lilla Fascistskolan, lektion ett.

Livet leker, solen lyser och i dag ska vi lära oss hur fascismens metoder används i modern tid.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi ser det i USA, vi hittar spåren i nationer i Europa, i Ungern, Polen och Ryssland – och vi anar strategin hos politiska rörelser i Sverige, hos enskilda debattörer – och i riksdagspartiet Sverigedemokraterna.

När jag läser vad Jason Stanley, professor i filosofi vid Yaleuniversitetet i USA, skriver om politiska strategier i boken ”Fascismens metoder” är det slående hur ofta han beskriver SD – utan att nämna Sverige.

Kortfattat består en fascistisk plan av att idealisera en ren, men tyvärr svunnen tid… att förvrida språket med desinformation för att skapa misstro mot verkligheten… och att sakta men säkert vänja oss vid att skilja ”de andra” från ”oss”.

Det viktiga, enligt fascismens metodik, är att den tiden har gått förlorad

Den mytiska tid som SD glorifierar är idén om folkhemmet Sverige, som socialdemokraten Per-Albin Hansson lanserade 1928. Per-Albin hade ”sannolikt varit Sverigedemokrat i dag”, enligt Björn Söder, och Jimmie Åkesson har skrivit boken ”Det moderna folkhemmet”.

När exakt denna vackra tid i Sveriges historia ägde rum är SD inte säkra på. Det spelar ingen roll. Det viktiga, enligt fascismens metodik, är att den tiden har gått förlorad.

Märkligt nog anklagar SD i en ny affischkampanj Per-Albin Hansson för att ha ”hjälpt” Nazityskland att ”ta över Europa”. Stor förvirring. Var Per-Albin kryptonazist? Älskar SD alltså kryptonazister?

SD-kampanj som förvirrar. Var Per-Albin kryptonazist? Älskar SD alltså kryptonazister? undrar Lars Lindström.

Även detta har Jason Stanley karaktäriserat i en knivskarp mening: ”Fascistiska ledare ersätter korrekt historiebeskrivning med en mytisk version som kan tjäna deras egna syften - och det slutgiltiga målet: att ersätta fakta med makt.”

Så här arbetar fascistiska politiker: de förvrider ideal i sin egen motsats och urholkar vår gemensamma förståelse för verkligheten. Rökridåer och konspirationsteorier ersätter sans och vett.

Som när SD sprider propagandafilm där Jimmie Åkesson hävdar att ”det råder inbördeskrig” i Sverige.

Som när en SD-politiker förnekar kriget i Syrien och påstår att alla som flyr är ekonomiska flyktingar.

Som när Richard Jomshof och andra SD-toppar sprider myten att svenska folket riskerar att bli ”en minoritet i sitt eget land”. 

Som när SD sprider propagandafilm där Jimmie Åkesson hävdar att ”det råder inbördeskrig” i Sverige.

”Det regelmässiga upprepandet av uppenbara lögner ingår i processen” skriver Jason Stanley, och målet är att ”till sist kunna ljuga helt utan konsekvenser.”

SD presenterar valplattform inför EU-valet. Tobias Andersson, Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Fascismen vänjer oss sakta med att avskilja ”de andra” från ”oss”. Du måste ha rätt ”essens” för att vara en riktig svensk, skriver SD i partiprogrammet. ”En väldigt stor del av den grova kriminaliteten är importerad”, påstår Jimmie Åkesson. ”De här människorna” har svårt att få jobb ”för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige”, säger han utan att blinka. 

Fascismens tal om lag och ordning delar upp oss i två klasser, förklarar Jason Stanley: de som tillhör nationen och därför är laglydiga av naturen, och de som inte gör det och därför av naturen är hämningslöst kriminella.

Till nästa lektion kan ni diskutera min slutsats: jag säger inte uttryckligt att SD är ett fascistparti, även om det finns forskare som anser det. SD är i mina ögon ett nationalistiskt och rasistiskt parti – som medvetet eller omedvetet tycks använda sig av fascismens metodik.

LÄS MER Lars Lindström: Störst av allt… är skillnaden mellan de som har och de som inte har