Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

SD slänger sig gärna med alternativa fakta

Bilden av Jimmie Åkesson när han talade på en parkeringsplats i Dorotea. Inte många kom för att lyssna.
Foto: Robban Andersson / ROBBAN ANDERSSON EXPRESSEN

Inte bara Donald Trump och hans presschef Sean Spicer kör med alternativa fakta.

Jag minns när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skulle tala på en parkeringsplats i Dorotea. Ingen kom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En torsdag i augusti 2014, i det lilla samhället i det inre av Västerbotten. När mötet skulle börja var det helt tomt på asfalten vid kommunkontoret, och polisen började plocka bort de blåvita banden.

Jag skulle fråga "blir det inställt" när en valarbetare sprang till tre farbröder längre bort och övertalade dem att stega fram. Två lokala SD-funktionärer klev ut på publiksidan. En ung man i svart skinnjacka dök upp ur intet och ställde sig längst fram. Jimmie Åkesson pratade i rekordkorta tio minuter.

Detta beskrev jag i Expressen. Så ringde SVT upp och berättade att Henrik Vinge, SD:s pressekreterare, hade alternativa fakta. 30-40 personer var där. Talet var 30-40 minuter. Att det var tomt på bilderna förklarade Henrik Vinge så här: "Ibland kollar folk på oss från avstånd." SD är ett parti som gärna slänger sig med alternativa fakta och rena lögner, och har också många supporters inom altfaktarörelsen i sociala medier.


SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall

Jag glömmer aldrig den troskyldiga minen hos SD-riksdagsmannen Erik Almqvist. Han ljög Expressens David Baas och svenska folket rakt i ansiktet och förnekade att han kallat någon "blattelover", "babbe" och "hora" på Kungsgatan i Stockholm.

Erik Almqvists alternativa sakuppgift var att han absolut inte hade gjort det: "Jag är inte en sådan människa. Jag tänker inte på det sättet." Fast det gjorde han, i den version av sanningen som var fakta. Nu säger altfaktarörelsen: Varför drar du upp det där gamla nu igen? Och förresten så var det inte alls järnrör! Då svarar jag: det gör jag för att fakta inte ska glömmas bort. Inte ens Jimmie Åkesson verkar komma ihåg Järnrörsskandalen. I en SVT-intervju två år efter avslöjandet låtsas han inte veta vad det handlar om. Det handlar om rasismen och sexismen i ditt parti, Jimmie!

SD:s alternativfakta säger att partiet inte är rasistiskt - ändå kommer ständigt nya SD-politiker som gullar med nazismen.


När det är 20 grader varmare än normalt på Nordpolen för SD fram alternativa fakta och vill spara åtta miljarder kronor på klimat och miljö och strypa obekväma forskningsinstitutioner.

SD åkte till Grekland och gav alternativa fakta om Sverige till flyktingar. "No money" betyder: svensk ekonomi är urstark. "No jobs" betyder: invandrare i Sverige har högre sysselsättningsgrad än den vanliga europén.


USA:s president Donald Trump.
Foto: Brad Zucroff / POLARIS

SD skickade sin tjänsteman "Egor Putilov", anställd för att sprida alternativfakta, till Grekland med riksdags- och järnrörsmannen Kent Ekeroth för att spela in propagandafilm för hatsajten Avpixlat.

När Ryssland röstar igenom en lag om att göra våld i hemmet lagligt publicerar SD:s expert på misshandel Kent Ekeroth alternativ, rysk fakta på Facebook. Han tror nämligen inte på "västerländsk media".

SD:s alternativfakta påstår att partiet försvarar kvinnans rätt – men i själva verket bara så länge den kan vara politiskt slagträ mot invandrare. Nej, araber bör få betalt för att våldta svenska "horfeminister", som en SD-ledamot i Danderyd uttrycker sig. När världen oroas för Polens inskränkningar i press- och yttrandefrihet är andre vice talman Björn Söders (SD) altfakta att det är något "man måste förstå". Ja, eller också säger man chokladboll.

0