Bilden av Jimmie Åkesson när han talade på en parkeringsplats i Dorotea. Inte många kom för att lyssna. Foto: Robban Andersson / ROBBAN ANDERSSON EXPRESSEN
Bilden av Jimmie Åkesson när han talade på en parkeringsplats i Dorotea. Inte många kom för att lyssna. Foto: Robban Andersson / ROBBAN ANDERSSON EXPRESSEN
Lars Lindström

SD slänger sig gärna med alternativa fakta

Publicerad

Inte bara Donald Trump och hans presschef Sean Spicer kör med alternativa fakta.

Jag minns när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson skulle tala på en parkeringsplats i Dorotea. Ingen kom.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En torsdag i augusti 2014, i det lilla samhället i det inre av Västerbotten. När mötet skulle börja var det helt tomt på asfalten vid kommunkontoret, och polisen började plocka bort de blåvita banden.

Jag skulle fråga "blir det inställt" när en valarbetare sprang till tre farbröder längre bort och övertalade dem att stega fram. Två lokala SD-funktionärer klev ut på publiksidan. En ung man i svart skinnjacka dök upp ur intet och ställde sig längst fram. Jimmie Åkesson pratade i rekordkorta tio minuter.

Detta beskrev jag i Expressen. Så ringde SVT upp och berättade att Henrik Vinge, SD:s pressekreterare, hade alternativa fakta. 30-40 personer var där. Talet var 30-40 minuter. Att det var tomt på bilderna förklarade Henrik Vinge så här: "Ibland kollar folk på oss från avstånd." SD är ett parti som gärna slänger sig med alternativa fakta och rena lögner, och har också många supporters inom altfaktarörelsen i sociala medier.

 

SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto: Sven Lindwall

Jag glömmer aldrig den troskyldiga minen hos SD-riksdagsmannen Erik Almqvist. Han ljög Expressens David Baas och svenska folket rakt i ansiktet och förnekade att han kallat någon "blattelover", "babbe" och "hora" på Kungsgatan i Stockholm.

Erik Almqvists alternativa sakuppgift var att han absolut inte hade gjort det: "Jag är inte en sådan människa. Jag tänker inte på det sättet." Fast det gjorde han, i den version av sanningen som var fakta. Nu säger altfaktarörelsen: Varför drar du upp det där gamla nu igen? Och förresten så var det inte alls järnrör! Då svarar jag: det gör jag för att fakta inte ska glömmas bort. Inte ens Jimmie Åkesson verkar komma ihåg Järnrörsskandalen. I en SVT-intervju två år efter avslöjandet låtsas han inte veta vad det handlar om. Det handlar om rasismen och sexismen i ditt parti, Jimmie!

SD:s alternativfakta säger att partiet inte är rasistiskt - ändå kommer ständigt nya SD-politiker som gullar med nazismen.

 

När det är 20 grader varmare än normalt på Nordpolen för SD fram alternativa fakta och vill spara åtta miljarder kronor på klimat och miljö och strypa obekväma forskningsinstitutioner.

SD åkte till Grekland och gav alternativa fakta om Sverige till flyktingar. "No money" betyder: svensk ekonomi är urstark. "No jobs" betyder: invandrare i Sverige har högre sysselsättningsgrad än den vanliga europén.

 

USA:s president Donald Trump.Foto: Brad Zucroff / POLARIS

SD skickade sin tjänsteman "Egor Putilov", anställd för att sprida alternativfakta, till Grekland med riksdags- och järnrörsmannen Kent Ekeroth för att spela in propagandafilm för hatsajten Avpixlat.

När Ryssland röstar igenom en lag om att göra våld i hemmet lagligt publicerar SD:s expert på misshandel Kent Ekeroth alternativ, rysk fakta på Facebook. Han tror nämligen inte på "västerländsk media".

SD:s alternativfakta påstår att partiet försvarar kvinnans rätt – men i själva verket bara så länge den kan vara politiskt slagträ mot invandrare. Nej, araber bör få betalt för att våldta svenska "horfeminister", som en SD-ledamot i Danderyd uttrycker sig. När världen oroas för Polens inskränkningar i press- och yttrandefrihet är andre vice talman Björn Söders (SD) altfakta att det är något "man måste förstå". Ja, eller också säger man chokladboll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag