Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

SD kommer inte att få förstöra Sverige, det tillåter vi faktiskt inte

1 / 10

Jag kommer ihåg valnatten 2010, som om det var i går. Jag smög omkring i en källarlokal i Stockholm och försökte smälta in.

Här inleddes SD:s kamp för att sänka Sverige.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter lång tid flyter det mesta ihop; det man drömde, det man hoppades göra, det man gjorde och det man aldrig kom sig för.

En gång var jag på Sverigedemokraternas valvaka på Gärdet i Stockholm, det är jag säker på. Det var tidig höst, när bussen drog förbi på Lindarängsvägen dansade löven runt i vinddraget.

Förra valet var det inte, då var SD:arna jättesura på Expressen och portade oss från valvakan, som ett förorättat barn som slänger igen en dörr.

LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Hösten kan ge en regering besatt av vi och dem

Nej, det var 2010, när partiet kom in i riksdagen. Källarlokalen var passande för ett gäng råskinn som bytt midjekorta bomberjackor mot kostym och den brinnande fascistfacklan mot en blåsippa, och försökt städa upp i den rasistiska retoriken och grävt över de nazistiska rötterna.

Björn Söder och de andra trängdes på bruna klinkerplattor, drack vin och stimmade i ångest och förväntan. En av dem var tidigt säker på sin riksdagsplats och demonstrerade övertydligt inför journalisterna vad som var viktigt.

Med hög röst sa han i sin mobil: ”Jag bara går omkring och njuter. Vad tror du? 60 000 kronor i månaden och gratis övernattningslägenhet i Stockholm. För skattebetalarnas pengar, ha-ha... Just nu bor jag på Clarion hotel och har dubbelsviten. Med jacuzzi”.

SD:s valvaka 2010, när partiet kom in i riksdagen. Foto: STEFAN FORSELL EXP

Kaos utbröt när partiet klarat gränsen, och när partiledaren Jimmie Åkesson gjorde entré kunde hårdingarna inte hålla sig. De vrålade den gamla barnvisan som nazistiska skinnskallar och rasistorganisationen Bevara Sverige Svenskt gjort till sin. ”Sverige åt svenskarna, sha-la-la-la-la” var utbytt mot ”Jimmie Åkesson, sha-la-la-la-la”.

Bland de som stod längst fram och skrek högst var politikertrion som en kväll två månader tidigare hade hotat människor på Kungsgatan i Stockholm med rasistiska och sexistiska förolämpningar, och beväpnat sig med järnrör från en byggnadsställning i närheten. När Expressen publicerade videon som de själva filmat fick de sluta ljuga.

Kent Ekeroth. Christian Westling. Erik Almqvist. Vilket gäng. Varje gång jag går på toaletten på Expressen påminns jag om råheten och lögnerna. I korridoren sitter ett foto från David Baas tv-intervju med Erik Almqvist – tagen i ögonblicket när SD-riksdagsmannen säger att det är absolut inte sant att han sagt ”Skit i den här lilla horan” åt en kvinna på gatan. Hans blick är tom.

LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Du måste själv skriva din bruksanvisning till livet 

I går var det valvaka igen, SD fortsätter att växa.

En skrämmande stor del av väljarna kramar ett parti med skarpa spår av rasbiologiskt tänkande, med otäckt många nazister på valsedlarna, ett parti som schackrar med kvinnors rättigheter, HBTQ-personers rättigheter, mänskliga rättigheter, ett parti med så många näthatande rasister att rubrikerna inte räcker till.

Ett av många SD-avslöjanden i Expressen den senaste veckan.

Länge har Sverige lyfts fram av andra nationer som ett föredöme när det gäller öppenhet, välstånd, progressivitet, jämställdhet, hållbarhetsfrågor, åsiktsfrihet, pressfrihet, religionsfrihet och andra fri- och rättigheter. Den bilden är hotad i dag, men jag är optimist.

Det var inte bättre förr, och hur det blir sedan beror på oss. SD kommer inte att få förstöra Sverige, det tillåter vi faktiskt inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!