Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Scarlett Johansson påminner inte så lite om Liv Ullmann och själv mår jag toppen

Stjärnan i ”Marriage story” talar om kvinnlig frigörelse 2018.
Scarlett Johansson och Adam Driver i ”Marriage story”.Foto: Netflix
Erland Josephson och Liv Ullmann i Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”.Foto: SVT

Decemberhimlen är grå som grafit, influensan och vikingasjukan kan slå till när som helst och en skilsmässofilm är det enda man måste se på Netflix.

Jo tack, jag mår som jag förtjänar: finfint.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är en sådan vecka. I Stockholm regnar snön bort. Det blåser småspik i luften och i mejlkorgen. Marie Fredriksson dör. En författare som vägrar kalla massakern på 8 000 bosniska muslimer för folkmord får Nobelpriset i litteratur och säger till reportrar att han hellre vill ha toapapper med bajs än ”tomma och okunniga frågor” om folkmordet.

En tillverkare av motorsågar och en som gör skogsmaskiner tror att det är 1950-tal och att kalendrar med halvnakna tjejer och blanka maskiner är coolt. Stockholmare köper som vanligt cannabis, kokain och amfetamin för 30 miljoner kronor i veckan. Nyskilda M sviker ännu en bred uppgörelse och dejtar desperat SD i jakten på den försvunna makten.

En helt vanlig vecka i konungariket Sverige, med andra ord.

Vad göra? Gråta kan man ju inte, inte skratta heller, trots att man är värd det. Jag vilar på den gröna skinnsoffan och lyssnar på ljudet av den annalkande julen, tänker mig julgransstammar som sågas av försäljaren runt hörnet och prasslet av hemliga paket som slås in i köket. Men det enda jag hör är de sentimentala tonerna från Bill Evans piano.

Jag blockerar ytterligare några troll som endast mejlar förolämpningar

Jag blockerar ytterligare några troll som endast mejlar förolämpningar. Det är roande att tänka på att de nu fortsätter att mejla oförskämdheter, omedvetna om att de sveper förbi rakt in i spamkorgen. Ha!

Roligt ska man ha, nöjd ska man vara. Det ramlar in en analys från SCB, Statistiska centralbyrån, vårt vetenskapliga stöd i en kaosartad tillvaro. Jaså, är inte ens SCB att lita på? Hade de överdrivit arbetslösheten? Jaså, skyllde de på en underleverantör? Så fiffigt. Tänk att ingen annan har kommit på den taktiken.

Nåja, SCB levererade nu en analys som jag tror på. Den visar att mest nöjda med livet är par som bor tillsammans utan barn, som vi gör numera. Mer än hälften, 52 procent i den kategorin svarar att de är MYCKET NÖJDA med livet.

SCB har frågat personer mellan 20 och 65 år och kommit fram till att sammanboende utan barn eller utflyttade barn är mer nöjda med livet än ensamboende och mer nöjda än sammanboende med barn hemma. De är även mer belåtna med sin ekonomiska situation och med hur mycket tid man har att göra skojiga saker på fritiden.

Bergmannördar och alla andra måste bara älska ”Marriage story”

Jag skriver de, men kunde lika gärna skriva vi, eftersom jag platsar i den mest nöjda gruppen, vars liv är lite klarare, lite fullare.

Jag är så nöjd att jag skäms, och föreslår att vi ska titta på ”Marriage story” på Netflix, en skilsmässofilm inspirerad av Ingmar Bergman och särskilt ”Scener ur ett äktenskap”. Så får man i alla fall gråta lite.

Regissören Noah Baumbach har kallat Bergmans ”Persona” så nära en perfekt film som någon har gjort. Han har rest till Fårö en gång och har på filmduken närstuderat hur Bergmanfotografen Sven Nykvist fångar interiörer, miljöer och porträtt och hur ansikten speglar varandra i en relation.

Bergmannördar och alla andra måste bara älska ”Marriage story”, en film om manlig kontroll och kvinnlig frigörelse. Scarlett Johansson påminner inte så lite om Liv Ullmann och själv mår jag toppen.

Och nu ska jag berätta vad kärlek är. Kärlek är att fråga sin hustru vad hon vill ha i julklapp och hon svarar: skriv mig en sång.

Trailer till filmen och dokumentärserien om Ingmar Bergman.