Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Sanningen är du måste själv skriva din bruksanvisning till livet

Löpsedlar från Lars Lindströms resa genom det inre av Sverige 2013.

Ingen kommer vid en given tidpunkt att närma sig dig och berätta vad som är meningen med ditt liv.

Det måste du själv komma på.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag är fascinerad av människor som i ung ålder vet exakt vad de vill göra med sina liv och hur de ska nå dit. De kan också verka en smula skrämmande.

Själv famlar du dig fram i blindo, tar små beslut som får oanade och stora konsekvenser, vandrar genom vardagen och försöker hitta en meningsfull tillvaro i skarven mellan det du är bra på, det du älskar att hålla på med och det du kan få betalt för att göra.

Ibland har vi tur och hamnar vid en viss tidpunkt på rätt plats och med rätt människor. Ibland står du där i medelåldern och har hittat en rad skäl att vara missnöjd med hela din existens.

Ibland ändrar du på allt och kommer på att ingenting blev bättre. Ibland tvingas du motvilligt till förändring och upptäcker att precis allt blev bättre. Ibland kan du, som min svärfar gjorde, ligga på dödsbädden och förnöjt sammanfatta livet med orden ”hundra procent”.

Ett liv kan kanske inte förstås medan det levs. Först sent i livet, med överblicken och kunskapen om vart allt tog vägen, kan en sorts insikt nås eller åtminstone kännas inom räckhåll. 

Men det kan vara till stor hjälp att några gånger under resans gång stanna upp och tänka efter var du hamnat och varför, om du vill vara där och om det gör dig lycklig.

Fundera över vad det är som får dig att vilja stiga upp på morgonen. Vad som ger dig lust! Vilka människor och sysselsättningar som du får energi av och vilka som bara dränerar dig på kraft.

I Japan talar de om ikigai, som ett uttryck för meningen med livet. Det betyder att du ska hitta skärningspunkten i livet mellan passionen du har, uppdraget du ger dig själv, yrket du väljer och kallelsen du känner.

Det betyder också att du kan och vill hålla dig sysselsatt, att du aldrig blir passiv, att du blir lyckligare och att du lever längre. Enkelt!

 

LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Ledtrådar till hur man klarar att älska sina barn i nöd och lust 

 

För fem år sedan reste jag under en månad genom Sverige med husbil, från Dokkas i Lappland till Västra Vemmenhög i Skåne. Längs de smalare vägarna, in i de små samhällena, där jag mötte stora människor. Det var oerhört inspirerande.

Löpsedlar från Lars Lindströms resa genom det inre av Sverige 2013.

Jag träffade någon som utmanade förväntade roller, någon som höll sig kvar när alla de andra flyttade, någon som räddade andra människor, någon som satte fart på ett helt samhälle. Många hade tidigt hittat sin skärningspunkt, andra hade funnit en helt ny. 

En tonåring i Blekinge som kunde tänka sig att bli statsminister. Vimmerbys enda öppet homosexuella person. En äventyrare på Öland som skådat fåglar varje dag i fyra decennier. En frisör i Lilla Edet som överlevt gasattacken som dödade 5 000 människor. En samisk man med nagellack.

 

LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Slutrapport från resan genom det inre av Sverige

 

Skrivandet har fyllt min tillvaro med större mening, ända sedan den dagen när jag som 14-åring fick min första text publicerad i tidningen Norra Västerbotten. Jag som skulle blir doktor… eller stins.

Sanningen är: du måste själv skriva din bruksanvisning till livet. Om du hittar kärleken, och kan göra den fullare, klarare, längre, då kan du andas lugnt. 

Om du dessutom hittar någonting meningsfullt att göra; med dina händer, med din empati, med din kreativitet, med din passion… något som får dig att känna dig verklig… då kan det hända att du lever lika länge som en japan.