Lars Lindström

Så här blir 2017 ett helt fantastiskt år

IS läggs ner. Åtminstone om Expressens Lars Lindström från önska något för 2017.
Foto: AP

2017 blir ett fantastiskt år.

Jag lovar.

Men jag svär inte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Några av er har svårt att tro mig nu, och det gör ni rätt i. Dels för att 2016 på många sätt var en mardröm, dels för att källkritik är det viktigaste instrument vi alla har som läsare (kolla länkarna!).

Vi befinner oss i speciella tider med väpnade konflikter och terrorism som framför allt drabbar länder som Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan och Syrien, med stora folkomflyttningar och en stark populistisk och främlingsfientlig våg som drar som en isande vind genom västvärlden.

Du här i Sverige som älskar demokrati, tolerans, solidaritet, jämställdhet, människorätt och yttrandefrihet kan tycka att det känns tröstlöst ibland, övermäktigt när den rumsrena och bruna högern anfaller på alla fronter.


Du kanske kan ana hur antinazisterna kände sig på 1930-talet, när allt fler drogs med, blev medlöpare eller höll tyst, och de som ville göra motstånd till sist tvingades att hålla hemliga möten och blev stämplade som säkerhetsrisker.

Misströsta icke. Hatarna är inte så många. Säg efter mig. Jag, (lägg in ditt namn här), lovar och försäkrar på heder och samvete, att jag icke skall misströsta utan fortsätta att arbeta mot rasistiska, sexistiska och antidemokratiska strömningar. Lägg handen på Bibeln, Koranen, Toran, Expressen eller vilken som helst av de heliga skrifterna som du tror mest på.

Demokrati är krävande, och historien är full av människor och rörelser som sagt sig kämpa för verklig demokrati och folkets egentliga mening, och sedan krossat allt. Politiker måste ständigt hitta nya vägar till vitalisering av demokratin, för att nå ut till människorna och göra dem aktiva, som Olof Palme sa en gång. Just do it, som skoföretaget sa. Do. Or do not. There is no try, som Yoda i "Star wars" sa till Luke Skywalker när han tvivlade. OK, då kör vi. Är ni med? Så här kan 2017 bli ett helt fantastiskt år.


Olof Palme.
Foto: TT

Sverige gör en sensationell insats i FN:s säkerhetsråd och räddar världen från helvetets eldar.

IS läggs ned. Sveriges bostadsbestånd byggs upp. Svensk polis får grepp om den värsta brottsligheten.

Du blir en kulturmänniska på riktigt och ser minst fem fantastiska teaterpjäser, följer minst sex underbara tv-serier, läser minst sju omvälvande romaner och ser minst åtta fenomenala konserter (varav Lana del Rey på Way out west i Göteborg är en av dem).

Det blir året när USA:s president för första gången sedan Richard Nixon 1974 avgår i förtid, för att slippa att bli avsatt.

Yoda och Luke Skywalker.
Foto: - - / FILMBOLAG

Detta blir den period i ditt liv när du aldrig, inte en enda kväll, kollar på sociala medier precis innan du ska gå och lägga dig. Du tränar upp din humor.

Ingen kommer detta år att ge sken av att samhällsproblem som ungdomskravaller är helt nya och obekanta för Sverige, aldrig påstå att de inte har något samband med sociala orättvisor, aldrig hävda att de beror på att Sverige har välkomnat människor från andra länder och kulturer.

Sverige står starkt även 2017 och toppar åter listan över vilka länder i världen som är bäst på att styra mot en grön ekonomi, håller förstaplatsen på FN:s rankning över världens hälsosammaste länder, och fortsätter vara världens bästa land för flickors möjligheter.

Om sedan bara någon svensk forskare kommer på botemedel för cancer och alzheimer blir 2017 ett riktigt, riktigt bra år.