Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Rasistisk vrede förpestar Sverige

De bränner ned flyktingboenden igen.

Och igen.

Och igen.

En rasistisk vrede förpestar Sverige. Nu måste fastslås om det finns ett samband, om det finns en plan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att med våld och terror försöka skrämma bort flyktingar och invandrare är en metod vi har sett förut, och kommer att få se mer av. I Sverige, och ute i Europa.

I Tyskland har attackerna mot asylboenden tredubblats till 493 under det här året, och enligt inrikesministeriet kan en tredjedel kopplas till främlingsfientliga, högerextrema sympatisörer. Myndigheterna uttrycker oro för att neonazistiska nätverk sprider sig över landet.

Resten av attackerna, och det är lika oroande, har utförts av tidigare ostraffade människor, som påhejade av främlingsfientliga krafter blir brottslingar.

"En skam för Tyskland", säger tyske inrikesministern Thomas de Maiziere. Det är en skam för Sverige varje gång det brinner i ett flyktingboende. Det är en skam för Sverige när det brinner träkors utanför en flyktinganläggning. Det är en skam för Sverige när ledaren för ett riksdagsparti säger att vi ska möta människor som vill söka asyl med ”här är det fullt”.


Sverigedemokraternas partiledning stod i förra veckan i direktsändning i en rad tv-kanaler och sa att deras parlamentariska, politiska väg att stoppa flyktingar från att söka asyl i Sverige är stängd, nu ska de avskräckas med andra metoder och skrämselpropaganda.

Några dagar senare står Kent Ekeroth (SD) på ett möte i Trelleborg och pratar om hur "de invaderar landet", förutspår "slutet för Sverige som en svensk nation", att vi måste "ta vårt land tillbaka" och får applåder från bland annat uniformerade nazister i publiken, enligt Expo.

Kent Ekeroth, riksdagsman och ledamot i justitieutskottet, sporrar publiken: "Svenska folket har lång stubin, säger de, men när stubinen har brunnit klart - då smäller det!".

Den som inte förstår att den typen av agitation eldar på krafter som kan tänka sig att ta till utomparlamentariska och kriminella metoder för att ta "tillbaka" sitt land, den förstår ingenting.

Det brann i Sverige även under den förra stora flyktingströmmen i början av 1990-talet, den från Balkan. Då kom främlingsfientliga Ny demokrati in i riksdagen medan Sverigedemokraterna hetsade mot invandrare på gator och torg, och Lasermannen sköt invandrare.

Lasermannen John Ausonius har förklarat för författaren Gellert Tamas att budskapet från de främlingsfientliga partierna på 1990-talet gav honom respons, feedback och ökade hans självförtroende. Lasermannen sköt elva personer med utländskt utseende, en dog och flera skadades för livet.

Han mål var, skriver Gellert Tamas, att "genom ett antal spektakulära våldsdåd skrämma bort invandrarna och återskapa ett svunnet, helsvenskt Sverige".


Den senaste veckan har fyra asylboenden brunnit, i Arlöv, Ljungby, Onsala och Munkedal. Polisen utreder om det är mordbrand, om det finns kopplingar. Säpo och Migrationsverket riskbedömer vilka av landets 300 anläggningar som behöver förhöjd bevakning.

I det läget behövs att Säpo tar hotet från de högerextrema krafterna på allvar och tar reda på om det finns en plan.

I det läget behöver vi inga politiker som hetsar människor att göra saker de kommer att ångra.