Lars Lindström

Rasisternas förtryck mot kvinnor är starkt

Ingen gick på den lätta finten från rasister, nazister och högerextrema.

Att de plötsligt skulle stå upp för kvinnans rätt att vara stark och fri.

Nej, kvinnorna vet vad rasisterna står för: förtryck.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De maskerade, svartklädda män som rusade runt i Stockholm och misshandlade människor med utländskt utseende var givetvis inga feministiska förkämpar, bara vanliga rasister med sin vanliga agenda.

Det har tusentals kvinnor förstått och protesterar på sociala medier under hashtaggen #inteerkvinna. Det insåg Alexandra Pascalidou när hon snärjdes av nazister som tog selfies med henne och kallar det "kärleksmingel" för att förminska och förnedra henne som kvinna.I en Facebookgrupp som sympatiserar med Sverigedemokraterna skriver en man: "Det är dags att vi vikingar visar oss på gatorna och skyddar våra kvinnor".

"Våra kvinnor"? De två orden räcker för att förstå vilken omodern och konservativ syn på kvinnor som ligger bakom detta upprop och bakom de flygblad som delades ut i helgen med uppmaningar att ge sig på flyktingbarn och "själva dela ut straffen de förtjänar".

Alla vet eller borde veta att rasister, nazister och högerextrema har en kvinnosyn som går ut på att kvinnor ska hålla sig hemma vid spisen och förbereda middagen medan grabbarna går ut på stan och misshandlar invandrare.

Det finns inga rasister som har en normal syn på kvinnor. Där finns det en samsyn mellan de svenska rasisterna och de religiösa fundamentalisterna: bevarandet av de traditionella könsrollerna.


Samma helg som rasister, nazister och högerextrema ger sig ut i centrala Stockholm för att misshandla den som i deras ögon inte ser svensk ut arrangerar SD-politiker en demonstration som hyllas av och samlar nazister och SD-anhängare i en enda röra.

"Folkets demonstration" arrangerades av Johan Widén, SD-politiker från Enköping, SD-distrikt erbjöd bussresor till evenemanget, som hade talare från SD-sfären, som Jan Sjunnesson och Ingrid Carlqvist. I publiken fanns enligt Expo flera namngivna nazister och fascister.

Från Sverigedemokraternas partiledning hörs ännu inga fördömanden eller avståndstaganden från den alliansen. Det är bedrövligt. Man måste ställa sig frågan: är det här det "utomparlamentariska" arbetssätt som SD flaggade för i höstas? Bjuda upp till dans med nazisterna?