Lars Lindström

Rasisternas förtryck mot kvinnor är starkt

Publicerad

Ingen gick på den lätta finten från rasister, nazister och högerextrema.

Att de plötsligt skulle stå upp för kvinnans rätt att vara stark och fri.

Nej, kvinnorna vet vad rasisterna står för: förtryck.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De maskerade, svartklädda män som rusade runt i Stockholm och misshandlade människor med utländskt utseende var givetvis inga feministiska förkämpar, bara vanliga rasister med sin vanliga agenda.

Det har tusentals kvinnor förstått och protesterar på sociala medier under hashtaggen #inteerkvinna. Det insåg Alexandra Pascalidou när hon snärjdes av nazister som tog selfies med henne och kallar det "kärleksmingel" för att förminska och förnedra henne som kvinna.

 

 

I en Facebookgrupp som sympatiserar med Sverigedemokraterna skriver en man: "Det är dags att vi vikingar visar oss på gatorna och skyddar våra kvinnor".

"Våra kvinnor"? De två orden räcker för att förstå vilken omodern och konservativ syn på kvinnor som ligger bakom detta upprop och bakom de flygblad som delades ut i helgen med uppmaningar att ge sig på flyktingbarn och "själva dela ut straffen de förtjänar".

Alla vet eller borde veta att rasister, nazister och högerextrema har en kvinnosyn som går ut på att kvinnor ska hålla sig hemma vid spisen och förbereda middagen medan grabbarna går ut på stan och misshandlar invandrare.

Det finns inga rasister som har en normal syn på kvinnor. Där finns det en samsyn mellan de svenska rasisterna och de religiösa fundamentalisterna: bevarandet av de traditionella könsrollerna.

 

Samma helg som rasister, nazister och högerextrema ger sig ut i centrala Stockholm för att misshandla den som i deras ögon inte ser svensk ut arrangerar SD-politiker en demonstration som hyllas av och samlar nazister och SD-anhängare i en enda röra.

"Folkets demonstration" arrangerades av Johan Widén, SD-politiker från Enköping, SD-distrikt erbjöd bussresor till evenemanget, som hade talare från SD-sfären, som Jan Sjunnesson och Ingrid Carlqvist. I publiken fanns enligt Expo flera namngivna nazister och fascister.

Från Sverigedemokraternas partiledning hörs ännu inga fördömanden eller avståndstaganden från den alliansen. Det är bedrövligt. Man måste ställa sig frågan: är det här det "utomparlamentariska" arbetssätt som SD flaggade för i höstas? Bjuda upp till dans med nazisterna?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag