Lars Lindström

Qvibergs sexskämt innan rättegången

Publicerad

Finansmannen och miljardären Mats Qviberg riskerar fängelse och näringsförbud för grov ekonomisk brottslighet.

Hur förbereder han sig dagen före rättegången?

Han lägger ut sexistiska skämt till sina 11 800 följare på Twitter.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är nu det börjar, det som kan bli den sista föreställningen för finans- och showmannen Mats Qviberg, 62.

I augusti 2010 var skandalen ett faktum: HQ Bank kraschade, tusentals svenska småsparare hade förlorat stora investeringar och banken blev sensationellt nog av med sitt banktillstånd. Det var första gången i modern historia som en svensk bank gick över styr och inte räddades av staten.

Fem och ett halvt år senare är det äntligen dags för rättegången som ska visa ifall de ansvariga för HQ Bank har gjort sig skyldiga till grovt svindleri och brott mot internationell redovisningsstandard.

De som åtalas är Stefan Dahlbo, Mikael König, Curt Lönnström, Johan Dyrefors – och givetvis den kände finansmannen och en av grundarna till HQ Bank, Mats Qviberg. Han har kallat sig själv finansvärldens Lill-Babs, jätteimpulsiv och bekräftelsesökande.

– Ända sedan jag var liten har min omgivning sagt, en smula nedlåtande: "Ja, du vet ju hur Mats är. Han behöver bekräftelse hela tiden." Och så är det nog. Jag har alltid tyckt att det är ett av mina tillkortakommanden, berättar Mats Qviberg i "Boken om Q", skriven tillsammans med journalisten Lotta Byqvist.

En annan sorts bekräftelse får han på sociala nätverk. På sitt Twitterkonto lägger Mats Qviberg ut en brokig mix av information: citat av Winston Churchill och drottning Kristina, kändisspaningar ("i går var vi på basket i NY och jag satt vid min idol Julianne Moore"), PR för boken, attacker på Stefan Löven och Åsa Romson, en följetong kallad "Q's aktieskola" – och sexistiska skämt.

Under måndagen, mindre än ett dygn före rättegången i Stockholms tingsrätt, roar sig Mats Qviberg med att publicera en kvinnonedsättande limerick om "en skotsk officer i Calcutta". Tidigare har han bland annat skämtat om en receptionist på spermabanken och en storbystad blondin som missförstått ordet "sex".

 

En av Qvibergs tweets på måndagen.

 

Sexskämten är givetvis inte Mats Qvibergs enda sätt att tackla rättegången som avgör hans framtid. Han har anlitat en gigantisk stab med advokater som ska övertyga rätten om hans oskuld. De har i förväg attackerat åklagarens gärningsbeskrivning, bevismaterial och utredningsarbete och JO-anmält Ekobrottsmyndigheten och åklagarna.

Mats Qvibergs sexism har tidigare visat sig i uttalanden som att det ligger i kvinnors gener att vilja bli försörjda av sina män, och att det inte är "tjejers grej" att sitta i styrelser. Ett av hans stora misstag var att inte lyssna på den enda styrelseledamot som vågade larma om HQ Bank i tid, Catharina Lagerstam, och sedan – när hon hoppade av – förolämpa henne med att hon visade klena nerver.

Sanningen är att om Mats Qviberg och HQ Bank hade följt hennes etiska kompass hade det mesta sett helt annorlunda ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag