Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Propagandan skär som heta knivar genom de godtrognas smöriga hjärnor

Tidigare partiledare i Svenskarnas parti och Kent Ekeroth bland de som skänkt pengar.
Kent Ekeroth sitter i styrelsen som bedriver sajten Samhällsnytt. ”Propagandan skär som heta knivar genom de godtrognas smöriga hjärnor”, skriver Lars Lindström.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Minnet är ett bedrägligt ting. Ju längre tid som går desto större är risken att berättelsen blir grumlig.

Om ett par decennier kan svenska väljare ha glömt att Sverigedemokraterna bildades av rasister och nazister.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minnet kan behöva uppmuntran. I en låda i sekretären i timmerhuset i Roslagen hittar vi en VHS-kassett där någon har textat ”Intervju Lars ZTV” och jag stoppar in den i den gamla VHS-spelaren och häpnar.

Detta ögonblick i livet har varit utsuddat under decennier: en direktsänd tv-intervju från 1990-talet, där programledaren Henrik Johnsson och undertecknad samtalar om nöjesjournalistik.

Vi måste komma ihåg ur vilken frodig, brun mylla SD växte fram.

Programledaren gifte sig med Alice Bah, som blev kulturminister, och sedan med Malin Baryard, det kommer jag ihåg, men fick googla för säkerhets skull.

90–talet var ZTV:s tid. Det var också ett decennium då Sverigedemokrater vandrade på gatorna och skrek ”Ut med packet”. I mitten av 1990-talet var SD föraktade extremister som endast attraherade 13 954 svenskar i riksdagsvalet plus en tonårig Jimmie Åkesson. Det får vi aldrig glömma.

Under 90-talet krävde partiet att alla ”etniska främlingar” som kommit hit efter 1970 skulle ”repatrieras”. Liknade krav har ställts av nazister som Svenska nationalsocialistiska frihetsförbundet, Svenskarnas parti och Nordiska motståndsförelsen.

Vi måste komma ihåg ur vilken frodig, brun mylla SD växte fram. Jimmie Åkesson påminde oss nyligen i en debattartikel att SD inte har släppt ”repatrieringen”, även om den kallas återvandring numera. Och häromdagen avslöjades den hundrasjuttifjortonde Sverigedemokratiska politikern med att sprida nazistiska budskap på nätet. 

Ett kristallklart minne är detta: när grannen i Roslagen för några somrar sedan bjöd på helstekt vildsvin ute i det fria. Saftigt, urgott. Svinet vevades runt så de glödande kolen kunde grilla kroppen runtom. Ingen ringde polisen, såvitt jag kommer ihåg.

Förra veckan var det ett annat sällskap som helgrillade lamm i ett naturreservat i Järfälla, där det finns mer än ett dussin grillplatser, betesmarker, elljusspår och åtta kilometer lång strand mot Mälaren.

Någon tyckte sig se en gris i ett träd och ringde polis. I polisrapporten står: ”Det rör sig om ett lamm som de förbereder för att helgrilla. Patrullen lämnar utan vidare åtgärd.”

Tiotusentals delningar i sociala medier, hundratals hatiska kommentarer.

End of story. Utom för sajten Samhällsnytt, som drivs av före detta riksdagsledamoten för SD Kent Ekeroth och har starka kopplingar till partiet.

De ser en rasistisk potential, skriver ihop en nonsenstext och sätter falsk rubrik om SLAKT. De pyntar med blodig genrebild av mörkhårig man som precis har SLAKTAT ett lamm och inte har ett dugg med händelsen att göra. De länkar till blodiga videor som påstås visa hur ”muslimer torterar ihjäl djur”. Trots att inget i polisrapporten anger att köttätarna i Järfälla bekänner sig till någon religion. Eller att ett djur har slaktats på platsen.

Syftet är uppnått. Tiotusentals delningar i sociala medier, hundratals hatiska kommentarer: ”Satans anhang har importerat dessa djävlar”.

Så dras den rasistiska slipstenen. Halvsanningar, lögner, falska bilder. Propagandan skär som heta knivar genom de godtrognas smöriga hjärnor. Kent Ekeroth vet vad han gör. Han hjälper Sverigedemokraterna.

Här filmar Kent Ekeroth när SD:s partitopp beväpnar sig.