Lars Lindström

Postnord går dåligt. Orkar bara dela ut brev varannan dag. Vem är förvånad?

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
När posten konkurrensutsattes fick endast Postnord samhällsuppdraget att garantera bra service även till glesbygd och mindre orter.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
”Postmannen ringer alltid två gånger” är en klassisk dramathriller. Men sanningen är att postmannen aldrig ringer, skriver Lars Lindström.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Postnord kommer bara att dela ut brev varannan dag.

Det enda som förvånar med det beskedet är att många verkar överraskande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I gryningen ligger täcket hoptrasslat mellan mina knän och dagen börjar. Barnfötter dunkar som vanligt mot golvet i våningen ovanför. Jag gör mina dagliga övningar på ullmattan i hallen. Katten tittar på med oengagerad min. Sträck ut. Tjugo knäböj på vänster, tjugo på höger.

Hustrun och jag försöker finna lugn och ro i arbete och rutiner. Vi promenerar några kilometer efter frukost. Några kilometer efter lunch. Walk and talk.

Postfacket nere i entrén bör kollas två gånger på eftermiddagen, eftersom fönsterkuverten sedan många år tillbaka anländer vid två skilda tillfällen. Någon har bestämt att det är samhällsekonomiskt lönsamt att flera olika företag ska leverera post vid olika tider. Jag förstår det inte, men så är jag heller inte nationalekonom.

”Postmannen ringer alltid två gånger” är en klassisk dramathriller med Jack Nicholson och Jessica Lange. Men sanningen är att postmannen aldrig ringer. Postmannen skickar ett sms som säger att ”brevet från Flaggfabriken Svanen kunde inte delas ut”. Trots att du varit hemma hela dagen. Finns nu att hämta hos din tobakshandlare. Vi har köpt ny vimpel till flaggstången på landet. Den gamla har som vanligt trasslat in sig i tjugo olösbara knutar.

Postnord går dåligt. Orkar bara dela ut brev varannan dag. Vem är förvånad? Digitalisering, digitalisering, digitalisering. När skickade jag ett brev senast? På 1990-talet?

Det är en sak. Den andra är att när posten konkurrensutsattes fick endast Postnord samhällsuppdraget att garantera bra service även till glesbygd och mindre orter. De andra postföretagen har givetvis valt att etablera sig och konkurrera i storstäder och på andra mer lönsamma platser. Därför kommer postmannen alltid två gånger per dag till oss i Stockholms innerstad och aldrig till Vicki i Bellonäs i Lappland eller Ann-Louise i Åkarp.

Posten, järnvägen, skolan, sjukvården. Jag fascineras över den naiva häpenheten över att fundamenten i välfärden inte fungerar och blir mer och mer ojämlik och segregerad ju mer vi privatiserar den.

Jag säger absolut inte att allt var bättre förr, inte på långa vägar. Men jag saknar verkligen analysen av konsekvenserna. Av politiskt ideologiska skäl såldes skolan ut till riskkapitalister. Storögt undrar vi sedan hur det kan komma sig att en världsledande skola på några decennier blir en trasslig sörja av lärarbrist och segregation. Medan vi har blivit världsledande på att slussa miljardvinster på skattefinansierad verksamhet till utländska koncerner.

Skolföretagen tar hand om de enklaste eleverna, välfärdsföretagen vårdar de enklaste patienterna, tågföretagen tar hand om de mest lönsamma sträckorna, postföretagen riktar in sig på storstäderna. Vilket är helt rimliga beslut av vinstdrivande företag.

Kvar står de resurskrävande eleverna i låginkomstområden, de multisjuka patienterna i glesbygden, de som vill åka tåg även andra sträckor än Stockholm- Göteborg och de som har fyra mil till postboxen.

Riskkapitalbolagen med kopplingar till skatteparadis kan beskyllas för mycket, men inte för att ta samhällsansvar. Varenda skattefinansierad verksamhet inom svensk välfärd borde tvingas att ta samhällsansvar. Det är orimligt att privata företag ska kunna skumma grädden av mjölken och förvandla välfärden till en lyx för den som redan har råd.

Postnords ledning möter ministrar i riksdagen .