Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Pinocchio har inte skuggan av en chans mot Donald Trump

Coronaviruset stort ämne när Trump och Biden möttes
Foto: Shutterstock
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Utskrift av Trumps valtal i Wisconsin med New Yorks Times rödmarkeringar för lögner.
Foto: NY Times

I begynnelsen hade vi Pinocchio, marionettdockan vars näsa växte för varje lögn han levererade.

Sedan kom Donald Trump.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

President Trump är ingen docka av trä och hans näsa växer inte när han ljuger. Men om den gjorde det, en decimeter för varje lögn, skulle Donald Trumps näsa räcka hela vägen från Vita huset i Washington, över Potomacfloden till kyrkogården i Arlington, Virginia, där John F Kennedy ligger begravd. 

Den klassiska sagan om Pinocchio har inspirerat Washington Post till att efter faktakontroll betygssätta politikers lögner – med en till fyra Pinocchio, där fyra är värst. De tiotusentals lögner som Trump levererar gjorde att tidningen för två år sedan inrättade en ny skala – med ”En bottenlös Pinocchio” längst ned.

Den delas ut när en politiker upprepar en lögn om och om igen, minst 20 gånger, trots att den har faktakollats och befunnits osann. Donald Trump har så här långt gjort sig skyldig till 40 sådana lögner som han bara maler och maler och aldrig släpper. Fram till valet kommer Trump att ha tillhandahållit sammanlagt 25 000 lögner, enligt Washington Post.

Man kan skaka på huvudet och skratta åt det, men Donald Trumps lögner är farliga

Från Donald Trumps första lögn om hur stor publik som såg honom svära in eden för fyra år sedan till en av de senaste – att han har sett till att insulin nu är lika billigt som vatten i USA – har Trump spridit felaktigheter varje dag i sociala medier, i tal och i intervjuer.

När Trump talade i Janesville, Wisconsin, nyligen tog det 2 minuter och 38 sekunder innan första lögnen dök upp. Under de resterande 87 minuterna gjorde presidenten ytterligare 130 falska, felaktiga eller vilseledande uttalanden. New York Times gjorde en utskrift av talet och rödmarkerade alla lögner med häpnadsväckande resultat.

Här är första sanningen. Pinocchio har inte skuggan av en chans mot Donald Trump. 

Här är andra sanningen. Man kan skaka på huvudet och skratta åt det, men Donald Trumps lögner är farliga.

Här är tredje sanningen. Om det amerikanska folket inte röstar bort Trump i veckans presidentval kommer attackerna mot demokratins institutioner att fortsätta. Desinformationen kring myndigheter, rättsväsende, medier, valprocess, politiska motståndare, pandemi och klimatförändringar kommer att gå vidare med oförminskad styrka.

Men ingen har satt lögnen i system på det här sättet

I en nyligen genomförd studie av Cornell University gick man igenom 38 miljoner artiklar om coronavirus och covid-19 i onlinemedier och papperstidningar . Granskningen visar att Donald Trump är den absolut värsta drivkraften bakom felaktig information om pandemin; 38 procent av artiklarna som innehåller oriktiga uppgifter går tillbaka till Trump.

Många politiker använder halvsanningar och halvlögner – både i Sverige och i USA. Men ingen har satt lögnen i system på det här sättet.

När psykologer ska förklara varför en person ljuger får vi veta att det givetvis finns olika anledningar. En anledning kan vara dålig självkänsla, för att göra sig själv större och bättre. En annan kan vara att använda lögnen för att manipulera och förvilla och på det sättet få sin vilja igenom. En tredje kan vara att personen ljuger tvångsmässigt och bara fortsätter trots att det är kristallklart för omgivningen att inget är sant.

Sanningen om Donald Trumps bottenlösa lögner får framtida historiker och domstolar avgöra.

Billy McCormack om kandidaterna Donald Trump, 74, och Joe Biden, 77.