Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Panikhamstring av toapapper är det jag minst av allt begriper

Här är de vanligaste symptomen
Vi föreställer oss den moderna civilisations undergång – och börjar tokshoppa toalettpapper, skriver Lars Lindström.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Vi föreställer oss den moderna civilisations undergång – och börjar tokshoppa toalettpapper.

Jag vill inte sätta mig till doms över människors reaktioner. Det är lätt att glömma att allt som vi kan inbilla oss också utgör ett slags sanning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är en omtumlande tid för många. Även för oss som är bortom riskfyllda afterskifester och nattliga barrundor, men uppskattar en hockeythriller med några tusen andra eller en teaterföreställning på tre timmar i fullsatt salong.

Vid min ålder gäller det att hålla ögon och öron öppna, koppla ihop fakta och se likheter där andra ser skillnader, inte glömma att vissa företeelser utspelar sig på olika plan, och kan vara olika perspektiv av en och samma händelse.

Bestämmer mig för att skippa trånga bussar och tunnelbanevagnar, men går ut och käkar lunch med en kompis på en stor italiensk restaurang. Det är ytterst glest mellan gästerna. 

Nej, vi tänker inte isolera oss, endast hålla social distans. Även om jag är över sextio, drabbad av hjärtsjukdom och tillhör en grupp med högre risk. Alla vet i sitt hjärta att försiktighet och lugn är bättre än panik och isolering.

Samtidigt tänker jag efter. Vi såg den gränslösa komikern Ricky Gervais i Globen i Stockholm nyligen, för övrigt en mager show jämfört med hans tidigare. Var det någon av de 11 498 andra som hostade torrt och såg febrig ut? Var jag på herrtoan?

Kan vi lita på att den med coronasymptom stannar hemma?

Vi ska i veckan se en teaterföreställning, eller ska vi det? En utsåld salong för 544 personer har av teatern förvandlats till en laglig folksamling. Hur stor risk är det att sitta med 498 andra i några timmar?

Jag vill inte isolera mig, jag vill leva, men kan vi lita på att den med coronasymptom stannar hemma, eller sitter han bakom oss och hostar?

Vi tror att vi är coola, men när vi blir oroliga gör moderna människor som alltid när vi vill ha balsam för själen: tar fram kreditkorten och börjar trösthandla.

Från Borensberg i Östergötland till Los Angeles i Kalifornien fylls kundvagnar med konserver, handrengöring… och toalettpapper. Det är psykologi, en inbillad känsla av kontroll. Fast panikhamstring av toapapper är det jag minst av allt begriper.

Sätt er ned och prata, ansikte mot ansikte, via dator eller telefon.

Jag vet inte hur den framtida mardröm ser ut som kräver hundra rullar toapapper i förrådet, och är inte säker på att jag vill veta det.

För den som tänker stanna hemma mer än normalt de närmaste veckorna gäller det att bruka tiden klokt.

Sätt er ned och prata, ansikte mot ansikte, via dator eller telefon. Låt samtalen bli långa som sekel, låt ett svindlade mått av tid öppna sig. Läs en bra bok, till exempel Olga Tokarczuks ”Styr din plog över de dödas ben”, en humoristisk skröna som för tankarna till Torgny Lindgrens berättelser. 

Städa ur Hoppets Låda, fylld med bra-ha-saker som du aldrig använt på flera år. Se en bra tv-serie: fem säsonger på Netflix av ”Better call Saul” om advokaten Saul Goodman, en komplex rollfigur med yttre och inre motsättningar. 

Utveckla hobbyn att tvätta händerna. När du varit ute, på toa, innan du lagar mat, innan du äter. Lyssna på ny, bra musik, som Peter, Björn & John, Slowgold, Sharon van Etten, Stefan Björk, Jhené Aiko, Mattias Alkberg, Hailey Tuck, Buster Moe, Maria McKee, Damien Jurado, Tame Impala och Nicole Atkins.

Ta det lugnt och försiktigt. Vi ses på andra sidan.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

Tv: Slagsmål om sista toarullen

Många hamstrar varor i virusets spår