Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Organiserat tjuveri av skattepengar

Över 50 miljoner människor är på flykt undan krig, terror, förföljelse och fattigdom.

Svenska miljardärer och mångmiljonärer ser där sin möjlighet att utnyttja läget och pressa ut skyhöga hyror för flyktingboenden.

De är inte ett dugg bättre än flyktingsmugglarna på dödsbåtarna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Moderater och Sverigedemokrater vill förbjuda det de kallar "organiserat tiggeri", och Socialdemokrater trallar obetänksamt med. Bättre och mer hedervärt vore att försöka stoppa det organiserade tjuveriet.

De avslöjanden som Expressens Michael Syrén har gjort de senaste dagarna är upprörande på så många plan.

Jag mår illa över miljardärer och riskkapitalister som låtsas ta samhällsansvar, men i själva verket bara är ute efter att utnyttja ett svårt läge för egen vinning.

Jag blir förbannad över att hundratals miljoner skattekronor som borde gå till hållbara och vettiga åtgärder för utsatta medmänniskor hamnar hos samvetslösa företagare som bara rabblar att det "är okej att göra en marknadsmässig vinst".

Jag blir uppgiven över att det är Expressen som måste påpeka för myndigheter och makthavare att det är orimligt att betala högre hyra för en enrumslägenhet i Mölndal än ett hotellrum i en månad eller kungens exklusiva villa på 400 kvadratmeter i Ulriksdal.

Som vanligt när det handlar om uppdrag i många led hänger mycket på kravspecifikation och uppföljning. Ingen i regering och riksdag tycker att 68 850 kronor är en skälig och väl avvägd hyra för en enrummare i Mölndal. Men gör något åt det då, det är våra pengar ni slösar!

Det finns en trend hos riktigt, riktigt rika att skänka bort delar av sin förmögenhet för att lösa akuta samhällsproblem. Bill Gates drog i gång projektet The Giving Pledge när han förstod att det var roligare att bli ihågkommen som världens mest givmilda människa i stället för bara världens mest förmögna.

Sverige har aldrig haft så många miljardärer som nu, 147 stycken, enligt Veckans Affärers senaste sammanställning. Endast Ingvar Kamprad, Stefan Persson, Hans Rausing, Antonia Ax:son Johnson, Ane Uggla och Melker Schörling tillsammans har en förmögenhet på över 1 000 miljarder kronor.

Det är en from och naiv förhoppning att Sveriges miljardärer ska hjälpa till med att lösa ett av samhällets mest akuta problem med ett "miljardprogram", men det är ett gyllene tillfälle att göra nytta för ett samhälle som gett dem möjlighet att bli snuskigt rika. Gör det.

I måndags var kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria på besök hos Migrationsverket i Malmö, och kungen sa att "det görs så enormt mycket" och att "vi vill ju alla försöka att göra det så bra som möjligt för de som kommer hit".

Om kungen hade någon reell makt kunde han ge Sveriges alla miljardärer order om att ställa upp för riket. Nu har han inte det, men det var fint sagt. Nu vill vi höra vad statsminister Stefan Löfven har att säga.