Lars Lindström

Oj, så många hälsningar från sanningsrörelsen

Publicerad
Uppdaterad
Titta på bilden av sanningsrörelsens ikon David Icke under ett föredrag i Los Angeles.
Är han antisemit, en nazist?
Jag vet inte, men använde jag konspirationsromantikernas metoder skulle jag påstå att detta är en Hitlerhälsning.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Bilden är klippt ur en filmsnutt som finns tillgängligt på You Tube, och David Icke pekar med hela handen på en av de tusentals illustrationer han använder under sina maratonföredrag.
David Icke, som för två veckor sedan fick 600 sanningssökare i Göteborg att betala 550 kronor var för att lyssna på hans svammel i åtta timmar, har talat och skrivit en hel del om judar. I boken And the truth shall set you free skrev han:
"Jag tror starkt på att en liten judisk klick som föraktar den stora massan av judar arbetade med ickejudar för att skapa första världskriget, ryska revolutionen och andra världskriget." Vore det inte rimligt att han helt enkelt gjorde en Hitlerhälsning under
sina föredrag - som en hemlig kod till sina förtrogna?

Nej, det rimliga
är att han av en slump pekar så där, eftersom inte ens de som bär på främlingsfientliga åsikter vill förknippas med Hitler.
Sanningsrörelsens troslära är att myndigheter och massmedia manipulerar, förvränger och undanhåller fakta om sanningen. I själva verket är det den metod som rörelsens profiler själva använder.
Att bestämma sig för att det finns en sanning - till exempel att 11 septemberdåden var ett insiderjobb - och sedan leta bevis för den och bortse från alla fakta som pekar åt ett annat håll är inte vetenskapligt.
Dokumentet om sanningsrörelsen i går resulterade i hundratals kommentarer på webben och nästan lika många hälsningar i min mejlkorg. Att förgrundsfigurer inom rörelsen tror att rymdödlor styr världen genom sällskapet Illuminati är inte så lätt att förlikas med för den som bara har ett sunt, skeptiskt tänkande och gillar kodspråket i Dan Browns böcker.
David Icke skriver och talar helt öppet om sin övertygelse att reptiler från rymden styr vår värld genom Illuminati. Han anser att George W Bush och Hillary Clinton är rymdödlor.

Mats Sederholm, som också tror på utomjordisk inblandning i Illuminati, gick i går ut med en dementi på sin blogg Klar sikt:
"Och självklart har jag aldrig uttalat de ord som Expressen syr ihop, alltså, att det är rymdödlor som styr jorden skriver han på sin blogg Klar sikt. Fast i forumet på Vakna.nu har Sederholm skrivit om UJ (utomjordingar) och makten: Mina erfarenheter säger mig att det bakom nästan alla maktkoncentrat finns en kontakt ditut. Den kan vara medial, eller vara en direkt inkarnation så att människan i detta fall handlar och verkar i enlighet med denna UJ-energi/UJ-Gruppering. Jag hävdar alltså att det är UJ som i botten driver Illuminati via människor/ambassadörer på jorden. Men det betyder inte att man måste åka ditut för att mota Illuminati." Så var det med den sanningen från sanningsrörelsen.
En del tror att David Icke använder rymdreptilerna symboliskt, att han egentligen menar judar. Andra att han bara är en cynisk opportunist som utnyttjar lättlurade lärlingar och tjänar grova pengar på det. Jag vet inte, men det tog mig två minuter att fånga honom i en Hitlerhälsning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag