Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Och så försvinner ännu en fjärilsart, och en art skalbaggar utplånas för alltid

Påfågelsspinnare i Roslagen. Det är en livskraftig och icke hotad art fjärilar.
Foto: Lars Lindström

En länsväg i Sverige söndag förmiddag, försommaren 2019. Få är ute och kör. Ändå lyckas några bilar vid flera tillfällen svänga ut precis framför mig. Jag orkar inte bli irriterad.

Ett lugn vilar över landskapet, ett stillsamt vemod. Ingen tid för ilska. Tid för förändring.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En lantbrukare kör traktorn på åkern och sår vete, havre eller kanske korn. Marken är torr, traktorn försvinner i ett moln av damm. Ett gäng orädda kajor flyger runt och plockar spillsäd. Ska det bli missväxt? Ska det komma regn?

Och så dumpas ännu en miljon ton tungmetaller, lösningsmedel och annat industriavfall i hav och sjöar och andra vattendrag.

Ett par i 70-årsåldern spatserar hurtigt intill vägen. Kvinnan pendlar kraftigt med armarna. Mannen har ena handen i fickan, som för att visa hur självständig han är. Bilens elmotor är nästan ljudlös, men paret ser mig.

Jag svänger in till Ica i Knutby för att köpa något uppiggande, kanske iskaffe. På parkeringen sitter fem personer i sina bilar och surfar på mobilerna. Butiken öppnar om tre minuter. Tid är dyrbar.

I kassan glömmer en kvinna sina huvudvärkstabletter. En man i min ålder greppar tag i asken, springer ut med den och ropar. När han kommer tillbaka för att betala sina varor säger kassörskan: ”Gud, så snällt”. Som man säger i Knutby.

Och så dör ännu en av de 55 elefanter som dödas illegalt i världen varje dag.

https://www.instagram.com/p/BtxjCZiCTv9/

Längs vägen igen. På bortre sidan av en åker ligger timmer uppradat i längor. Förmodligen effekter av den senaste stormen, som välte träd i stora lass. En lantarbetare har stannat traktorn, i ännu ett moln av damm, och står och sparkar på såningsmaskinen. Kanske har något fastnat. 

Och så skövlas ännu några hundra hektar regnskog. Regnskog som motsvarar 30 fotbollsplaner kapas varje minut. På ett år blir det som hela Belgien.

På en gräsmatta utanför en villa nära vägen spelar en hipsterpappa fotboll med sin unga son. Pappan har långt hår, skägg och huvan till munkjackan uppfälld över huvudet. Pojken har fotbollströja, men jag hinner inte uppfatta vilket lag han vill representera eller representerar. Målet är mycket litet. Vägen är allt.

Och så försvinner ännu en fjärilsart, och en art skalbaggar utplånas för alltid. En miljon djur- och växtarter riskerar att utrotas, flera inom några årtionden, på grund av människan.

Ett kyligt maj gör ingenting. Jag hoppas att naturen stannar upp i den här fantastiska perioden, när allt blir återfött, när allting exploderar i ljusa, gröna färger och knoppar brister och allergiker nyser.

En hare springer längs vägen, osäker på vart den ska ta vägen, tvärvänder och drar in mot skogen.

Snart är det EU-val. Nära hälften av svenskarna, 47 procent, tycker att klimat och miljö är den viktigaste frågan som EU ska ägna sig åt.

https://www.instagram.com/p/BxO6L0bpPVH/

Några tänker lägga sin röst på ett parti, som i EU har sagt nej till en rad klimatsatsningar: minskade utsläpp av växthusgaser, minskade utsläpp från lastbilar och personbilar, satsningar på klimatforskning, minskat matsvinn, förbud mot hormonstörande ämnen i vatten och till satsningar på biologisk mångfald. 

Livet är underbart. Man ser hur barnen växer upp och står i. Man kan undra om barnen någonsin får det som vi.

LÄS MER Lars Lindström: Om 100 år kan det ännu talas om Greta Thunberg