Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Nu skriver SD om sin historia igen

Nu kommer han ut, Ultima Åkesson.

Blir nästa steg att dela ut reviderade flygblad från rörelsen Bevara Sverige Svenskt?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den mest nedladdade låten på svenska Itunes är just nu "Fädernesland" med gruppen Bedårande barn och en gästspelande Jimmie Åkesson på piano. Kanske finns han också med i kören som skrålar "…här lever jag i frihet".

Det är inte första gången SD-toppen lirar låten, som skrevs och gavs ut på skiva av nationalistiska rockbandet Ultima Thule när Jimmie var ung. Han älskar Ultima Thule, men brukar mumla Bee Gees och Dire Straits när han ska lista favoritmusik.

I ett privat videoklipp från valrörelsen 2010 spelar Jimmie Åkesson "Fädernesland", och på kräftskivan i somras bjöd SD:s partiledare in originalartisterna Ultima Thule som husband.

 

Musikaliskt är den här odyssén i naturromantik och nationalism en sorts ölstinn dansbandsrock som kan passa på såväl fotbollsmatch som valvaka. Texten försöker hitta en ton av "Du gamla du fria" eller "Öppna landskap" utan att nå en poetisk kärna:

"Livet är ett strövtåg, en öken och en äng/Det som frös och dog gör våren grönt igen".

Betyget blir två getingar, vilket betyder godkänt. Bara för att vi påminns om Sverigedemokraternas problematiska ursprung.

Gruppen Bedårande barn leds av Marcus Öhrn från "Fame Factory", Bert Karlssons talangtävling i TV3 i början av århundradet. Sist jag hörde av Marcus Öhrn var för några år sedan när han blev utskälld i tv av Peo Thyrén från bandet Noice. Varför? Jo, han skulle spela Noicelåtar på en erotikmässa och det tyckte kompositören Thyrén var kränkande.

 

– Min musik ska inte användas för att sälja raffset och piskor, sa han.

Nu ska Marcus Öhrn sälja Sverigedemokraterna, som stärkta av den senaste tidens opinionsframgångar tycks våga lite mer, lyfter upp och skriver om sin historia igen.

 

Ultima Thule toppade listorna 1993, samtidigt som den förra främlingsfientliga, nationalistiska vågen svepte över landet. Jag såg bandet en gång live, på Fryshuset i oktober det året, och det var bedrövligt. Även frånsett skanderandet av "Sverige åt svenskarna" från pojkarna längst fram var det en fysiskt obehaglig upplevelse.

Ultima Thule sa att de inte var rasister, bara patrioter, och försökte hålla främlingsfientligheten i metaforer: "Ni tär på vår jord/ni tär på våra skalders ord/ni tär på vår kropp Svea Rikes härd/ni tär känn bettet i vårt svärd." I vinter kommer, som en tidsmarkör, en ny skiva.

 

Från att officiellt omfamna Ultima Thule till att omfamna rörelsen Bevara Sverige Svenskt är steget inte långt.

Mycket riktigt menade bandets trummis Ulf Hansen i SD-tidningen Samtiden i somras att BSS varken var rasister eller nazister, bara en trevlig liten tvärpolitisk rörelse.

 

Men då så, då är det dags för SD att dela ut omarbetade flygblad från Bevara Sverige Svenskt, de som talar om "en turk som diktator och en neger som utrikesminister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk som talar olika språk, huller om buller". Tvärpolitiskt var ordet.