Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Nu klär vi av myterna om det hemska Sverige, en efter en

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Jag är Sverigevän, vilket inte betyder att jag är blind för att det finns samhällsproblem, svårigheter som behöver lösas.

Men det innebär en djup irritation över myter och överdrifter som sprids.

Jag vet knappt var jag ska börja.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I sanningarna, kanske. Det är sant att vi har svårt att få nyanlända i arbete, där finns mycket att göra. Det är sant att skjutningar i utsatta områden har ökat; det är ett misslyckande för samhället att så många unga människor dödas. Det är sant att personalbristen i vården är förfärlig, och att Nya Karolinska är ett slukhål för skattepengar.

Sant är också att Sverige på de flesta områden och i internationella rapporter och analyser år 2019 rankas som en toppnation att leva i. Kom igen, nu klär vi av myterna om det hemska Sverige, en efter en.

Myt nummer 1: Sverige är världens värsta land för kvinnor. Tvärtom. Sverige är den bästa eller bland de bästa nationerna för kvinnor att leva i.

Det är slutsatsen oavsett om rankningen är en årlig analys från US News & World Report eller när World Economic Forum granskar globala könsskillnader inom hälsa, utbildning, ekonomi och politiskt inflytande. Det betyder inte att vi ska vara nöjda – eller att vi ska rösta fram partier som vill begränsa kvinnors rättigheter.

Myt nummer 2: I Sverige råder åsiktsdiktatur. När Freedom House nyligen publicerade Frihetsindex 2019, ett betyg på politiska fri- och rättigheter, låg Sverige, Norge och Finland i topp.

Stora bekymmer finns däremot i Tjecken, Polen och Ungern, nationer som hyllas av många som skriker om att det råder åsiktsförtryck här.

Myt nummer 3: Sveriges klimatpolitik handlar bara om elcyklar. När forskare vid Yaleuniversitetet i USA rankar 180 länders miljöarbete i Green Living Rankings 2019 hamnar Sverige etta. När EU mäter hur mycket av energin som är från förnybara källor är vi överlägset bäst i klassen. 

Sverige är femma i Environmental Performance Index, som rankar 180 länders ekologiska hållbarhet. Vi toppar Climate Change Performance Index. Vi har världens bästa klimatkämpe i Greta Thunberg.

Greta Thunberg strejkar för klimatet vid mötet som World Economic Forum höll i Davos.Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Myt nummer 4: Våldsbrottsligheten i Sverige exploderar! Det stämmer helt enkelt inte. Andelen personer som uppger att de har utsatts för misshandelsbrott har legat på samma nivå i tio år, enligt Brå. Det dödliga våldet ligger under detta decennium på 0,93 mord per 100 000 invånare och år, lägre än under något annat av de senaste fyra decennierna.

Myt nummer 5: Att vara barn i Sverige är ett elände. Det kan det vara. Men generellt är det tvärtom det främsta landet att uppfostra barn i, enligt US News & World Report 2019. En varningssignal: barn till lågutbildade, utlandsfödda eller fattiga föräldrar löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myt nummer 6: Hela det svenska samhället är på väg mot undergången. Sverigedemokraterna har hävdat detta ända sedan partiet bildades 1988 av skinnskallar, fascister och nazister. Om du fortfarande tror på en nära förestående svensk samhällskollaps finns det tyvärr inget mer jag kan göra för dig. Nästa!

Myt nummer 7: Svenskar är ena självgoda jävlar och tror de är bäst på allt.

Det var det dummaste jag hört. VI SOM ÄR SÅ BLYGSAMMA!

LÄS MER Lars Lindström: Detta skulle på allvar vara skadligt för Sverige