Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

Nu har SD-lögnen växt till en kampanj i sociala medier

Varje höst sedan urminnes tider lämnar Sverigedemokraterna in en riksdagsmotion som sprider myter om flyktingbarn.

Nu har SD-lögnen om ensamkommande växt till en kampanj i sociala medier.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Språkforskaren Kjell Jönsson var den förste som kunde visa att politiska beslut i riksdagen kunde bygga på felaktig information. Därför kallas i dag metoden att granska uppgifters ursprung för kjellkritik.

Det var väl ingen som trodde på det där, eller? Om någon gjorde det ber jag om ursäkt och gör en så kallad lagotto romagnolo, det som numera kallas att göra en pudel.

Ursprungligen var det ett italienskt uttryck som blev helt obegripligt här i Sverige eftersom lagotto romagnolo är en italiensk vattenhund. Att göra en italiensk vattenhund hade låtit alltför märkligt.

Språkforskaren Kjell Jönsson lanserade därför uttrycket att göra en pudel, eftersom han ansåg att lagotto romagnolo har en viss likhet med pudel och att uttrycket därmed fick en större begriplighet. (OBS Ren jävla skröna).

Jag tror att Sverigedemokraterna vill att det ska vara sant att 90 procent av alla ensamkommande flyktingbarn i Norge är över 18 år. Som Kent Ekeroth har skrivit i en riksdagsmotion varje höst under sex år.

Jag tror att Sverigedemokraterna hoppas att det ska vara sant att 74 procent av ensamkommande barn till Danmark egentligen är äldre än vad de säger. Som partiet nu påstår i en kampanj i sociala medier, spridd och delad och kommenterad av tusentals människor.

Men både Kent Ekeroths årliga riksdagsmotion (åldersbestämning på den, tack) och den färska SD-kampanjen behöver kjellkritik.

Siffran 90 procent i Norge bygger på en misstolkad uppgift ur en studie från 2009. Det vet säkert SD-ledningen, men de fortsätter mata på med felaktigheter som passar den politiska agendan.Den senast redovisade siffran av norska ålderstester visar att mellan 30 och 40 procent av de unga som kommer utan föräldrar kan ha uppgett fel ålder.

Siffran 74 procent i Danmark bygger på ensamkommande som det rådde tveksamhet om och därför fick genomgå test. Av dem bedömdes 74 procent vara äldre än 18 år, alltså inte 74 procent av alla ensamkommande utan av de tveksamma. Det är en viss skillnad. Rätt siffra är omkring 43 procent, visar en faktakontroll som Danmarks Radio har gjort.

Jag räknar inte med att SD ska sluta lämna in motioner som bygger på myter, dra in sin kampanj eller göra en lagotto romagnolo. Att sprida desinformation för att skrämma upp väljare har länge varit en paradgren.

Vem minns inte SD-propagandan om en förestående svensk systemkollaps 1993? Eller domedagsprofetian med samma budskap och lätt avslöjade lögner i en stoppad annonskampanj förra året?

SD är inte ensamma. Till exempel skriver LO i en debattartikel i DN förra veckan om invandringspolitiken på ett sätt som innehåller fel och är vilseledande, vilket bland annat asylrättsadvokaten Emma Persson påpekat.

Dagligen sprids lögner, myter och faktafel om invandringen på sociala medier, ofta av människor som varken läst artikeln eller vet var den kommer ifrån. De vill att det ska vara sant. Fakta: 28 miljoner barn är på flykt i världen. Att vara källkritisk är var och ens ansvar. Egentligen behövs bara sunt förnuft. (Länkar på det, tack!).

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!