Lars Lindström

Nu får vi se mer av SDs hårda kärna

Publicerad

Björn Söder (SD) säger i gårdagens "Aktuellt" att han är "uppriktigt ledsen" för att han har "tillskrivits åsikter han inte har".

Jag tror tvärtom att det här är ett tecken på att vi efter framgångarna i valet och maktuppvisningen vid budgetomröstningen nu får se mer av SD:s hårda kärna: ett ännu mer extremt parti med hårdare främlingsfientlighet.

Är det nu det händer? Är det nu Sverigedemokraterna fullständigt kokar över?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Partiet har inte längre den lugnande partiledaren Jimmie Åkesson högst upp, han som har hållit locket på när det bubblar av otålighet i SD-grytan. Under locket anar man fortfarande dovt stridsropen från skinnskalletiden: "Ut med packet".

Alla försök att bli rumsrena, snacket om att det visst finns andra frågor än invandringen som är viktiga, "nolltoleransen" mot rasism som resulterat i tjogvis av uteslutningar av höga och låga partiföreträdare – allt det där verkar som bortsopat nu när Kapten Karlsson tagit över rodret.

Nu är det invandring och inget annat som står på agendan. De Nya Sverigedemokraterna talar inte bara om invandringspolitiken, de talar nu också mer öppet än tidigare om vilka de tycker hör hemma i Sverige.

Andre vice talman Björn Söder (SD) intervjuades i ett långt reportage i Dagens Nyheter i helgen. Där sa han bland annat att judar och samer kan få leva i Sverige, men att man inte kan vara jude och svensk samtidigt, eller same och svensk.

Och att som komikern Soran Ismail säga att man är 100 procent svensk och 100 procent kurd är en omöjlighet, enligt Björn Söder.

– Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet.

Björn Söder fick godkänna alla citat i intervjun. Han fick dessutom flera gånger upprepa sitt och partiets nya mantra: "Vi har en öppen svenskhet som inkluderar även människor med rötter utomlands." Med tillägget att "man måste anpassa sig till det svenska och assimileras för att kunna bli svensk".

När nu riksdagsmän från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver Björn Söders avgång från posten som andre vice talman, när svenska samer och judar protesterar mot hans uttalanden – då påstår han att han är felciterad.

Varför det? Det här är ju SD:s politik. De vill betala invandrare för att de ska lämna landet. De vill att Kriminalvården ska registrera efter nationell bakgrund, skilja ut utrikes födda, människor med utländskt medborgarskap och till med svenska medborgare, födda i Sverige, om de har en utländsk förälder.

De vill ta sig rätten att bestämma vilka som är "vi" och vilka som är "dem", vad som är svenskt och vad som inte hör hemma inom våra gränser.

Det är en obehaglig sorts nationalism som sänder kalla kårar genom Sverige. Men det är inget förvånande. Det här är Sverigedemokraternas politik.

Det här är Björn Söder som har jämfört homosexualitet med pedofili och tidelag, Björn Söder som måste säga "zigenare" och beställa en "negerboll" fastän han vet att han kränker folkgrupper. Det här är Björn Söder som 1998 glatt poserade med tyske högerpolitikern och före detta SS-officeren Franz Schönhuber.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag