Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Nu får vi se mer av SDs hårda kärna

Björn Söder (SD) säger i gårdagens "Aktuellt" att han är "uppriktigt ledsen" för att han har "tillskrivits åsikter han inte har".

Jag tror tvärtom att det här är ett tecken på att vi efter framgångarna i valet och maktuppvisningen vid budgetomröstningen nu får se mer av SD:s hårda kärna: ett ännu mer extremt parti med hårdare främlingsfientlighet.

Är det nu det händer? Är det nu Sverigedemokraterna fullständigt kokar över?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Partiet har inte längre den lugnande partiledaren Jimmie Åkesson högst upp, han som har hållit locket på när det bubblar av otålighet i SD-grytan. Under locket anar man fortfarande dovt stridsropen från skinnskalletiden: "Ut med packet".

Alla försök att bli rumsrena, snacket om att det visst finns andra frågor än invandringen som är viktiga, "nolltoleransen" mot rasism som resulterat i tjogvis av uteslutningar av höga och låga partiföreträdare – allt det där verkar som bortsopat nu när Kapten Karlsson tagit över rodret.

Nu är det invandring och inget annat som står på agendan. De Nya Sverigedemokraterna talar inte bara om invandringspolitiken, de talar nu också mer öppet än tidigare om vilka de tycker hör hemma i Sverige.

Andre vice talman Björn Söder (SD) intervjuades i ett långt reportage i Dagens Nyheter i helgen. Där sa han bland annat att judar och samer kan få leva i Sverige, men att man inte kan vara jude och svensk samtidigt, eller same och svensk.

Och att som komikern Soran Ismail säga att man är 100 procent svensk och 100 procent kurd är en omöjlighet, enligt Björn Söder.

– Jag tror inte att man kan det, att tillhöra två nationer på det sättet.

Björn Söder fick godkänna alla citat i intervjun. Han fick dessutom flera gånger upprepa sitt och partiets nya mantra: "Vi har en öppen svenskhet som inkluderar även människor med rötter utomlands." Med tillägget att "man måste anpassa sig till det svenska och assimileras för att kunna bli svensk".

När nu riksdagsmän från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver Björn Söders avgång från posten som andre vice talman, när svenska samer och judar protesterar mot hans uttalanden – då påstår han att han är felciterad.

Varför det? Det här är ju SD:s politik. De vill betala invandrare för att de ska lämna landet. De vill att Kriminalvården ska registrera efter nationell bakgrund, skilja ut utrikes födda, människor med utländskt medborgarskap och till med svenska medborgare, födda i Sverige, om de har en utländsk förälder.

De vill ta sig rätten att bestämma vilka som är "vi" och vilka som är "dem", vad som är svenskt och vad som inte hör hemma inom våra gränser.

Det är en obehaglig sorts nationalism som sänder kalla kårar genom Sverige. Men det är inget förvånande. Det här är Sverigedemokraternas politik.

Det här är Björn Söder som har jämfört homosexualitet med pedofili och tidelag, Björn Söder som måste säga "zigenare" och beställa en "negerboll" fastän han vet att han kränker folkgrupper. Det här är Björn Söder som 1998 glatt poserade med tyske högerpolitikern och före detta SS-officeren Franz Schönhuber.