Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Nu är det fritt fram för högre skatter för de rikaste

Att ta välfärdsmiljarder för att sänka skatter för de välbärgade och tro att det ökar ekonomisk tillväxt eller minskar arbetslöshet är galet, skriver Lars Lindström
Foto: Hans Christiansson

Alla kan ha en mellandag, men när alla har det samtidigt är det risk att det blir trångt.

Nu är det till sist dags att ta farväl till året då varje dag har varit en mellandag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mellandagarna är tiden då vi äter rester från julbordet och försöker försonas med julkappar eller letar efter nya på rean. Smartast detta år är att sköta shoppingen på nätet och hämta ut grejerna om några veckor.

Redan här vill jag lägga in ett förlåt till min familj för jag tyckte om deras julklappar också. Men min bästa julklapp kom några dagar före jul – en forskningsrapport om skatter från London School of Economics och King's College London.

Forskarna David Hope och Julian Limberg visar att idén att sänkta skatter för de rika liksom sipprar ned till den fattigare delen av befolkningen inte stämmer. Att ta välfärdsmiljarder för att sänka skatter för de välbärgade och tro att det ökar ekonomisk tillväxt eller minskar arbetslöshet är galet, ty det funkar inte så.

Nu är det fritt fram för högre skatter på de rikaste

Forskarna har studerat 50 år av ekonomisk utveckling, från 1965 till 2015, i 18 rika länder, bland andra Sverige, USA, Tyskland, Japan och Kanada. Det enda som skattelättnaderna för de välbärgade resulterade i var att länderna blev mer ojämlika och att den rikaste en procenten av befolkningen blev rikare.

Såklart. Sunt förnuft. Ekonomisk ojämlikhet hämmar ekonomisk utveckling. Nu är det fritt fram för högre skatter för de rikaste. 

Kan en julklapp bli bättre än så? Det skulle i så fall vara en vaccinspruta.

Kanske är det en läxa vi lär oss av pandemin. Att vi sitter i det här tillsammans. I kristider kräver varenda marknadsliberal att staten ska hålla företagen under armarna med skattepengar. Kan vi vara överens om att marknadsliberalismen har haft några mellandagar i år?

Strax innan jul kom också en julklapp, eller snarare en käftsmäll, till svenska skattebetalare och skolbarn. SVT har räknat ut att ett amerikanskt riskkapitalbolag tjänade en miljard kronor på Engelska skolan. Jag upprepar: en miljard kronor i vinst. På svenska skolpengen.

Friskolesystemet i Sverige är sjukt och behöver en rejäl dos vaccin

Så här ser idén ut hos riskkapitalisterna. Vaska fram de mest lönsamma eleverna. Anställ färre lärare än i kommunala skolor och fler icke-utbildade lärare. Ge lärarna lägre löner och sämre arbetsvillkor, allt enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst. Satsa på kortsiktigt ägande. Ta ut stora vinster, helst en miljard, gärna kopplade till skatteparadis så inte några skattekronor skulle råka gå tillbaka till svenska folket. Är det verkligen den skola vi vill ha? 

Jag tror att fler och fler inser att friskolesystemet i Sverige är sjukt och behöver en rejäl dos vaccin.

Till sist bara några ord om pandemin. När jag läser skadeglada kommentarer om att ”den svenska strategin” har misslyckats och det reses krav på att stänga ned hela skiten blir jag bedrövad. Många nationer har värre siffror än Sverige över antalet dödsfall per 100 000, varav de flesta har tillämpat lockdown eller hårdare nedstängning, utegångsförbud och regler om munskydd. Varför skulle det funka bättre här?

De som kräver utegångsförbud och andra offensiva inskränkningar i våra fri- och rättigheter har inte tänkt efter vad det innebär eller förstått att Sveriges valspråk är sunt förnuft, lagom är bäst, skatter ska vara höga och alla kan ha en mellandag.

Coronan slår på andra sätt bland de rika