Om tolv kronor, ibland bara nio kronor, ska räcka till frukost, lunch och mellanmål krävs antingen föräldrar som själva köper in mat till förskolan, många sjuka barn eller en kock som trollar med knäna tills hen måste säga upp sig i frustration.
Det är en av läxorna vi lär av "Uppdrag granskning" i SVT på onsdagen. En annan är att något är fel när en förskola som utåt pratar om att alla måltider ska vara "näringsriktiga och noga planerade utifrån ett hälsosamt tänkande" serverar vatten och knäckebröd.
En tredje läxa vi lär oss är att det är väldigt lätt att det går snett när vinstintresset tar över inom förskola, skola, vård och omsorg. När de som äger och driver verksamheten får ett tunnelseende och tänker i termer av hög lönsamhet, hög beläggning, kostnadskontroll, snabbt växande och stora framtida vinster.
Det är då, och endast då, som ett företag som driver förskolor med "hälsa" i namnet kan få för sig att vatten och bröd, underbemanning, blöta blöjor och otrygg miljö ger barn en "hälsosam start i livet".
En av de 25 anställda som intervjuas i "Uppdrag granskning" berättar att förskolans ägare kom till köket för att inspektera. När den dåvarande kocken undrade hur ettåringar med två eller inga tänder skulle kunna äta knäckebröd blev svaret att "brödet mjukas upp i gommen".
Förskolan i Nacka utanför Stockholm fick läggas ned efter två år av klagomål och anmälningar. Men det hindrade inte Bijan Fahimi att expandera i grannkommunen Stockholm, där företaget nu driver fem förskolor.
I "Uppdrag granskning" får Stefan Larsson Lindmark, enhetschef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, frågor om hur verksamheten har granskats. Ja, de hade föräldrarnas klagomål och sedan frågade de ägarna om det stämde. Men hur det var med maten var det ingen som kollade.
Det finns kanske en anledning. Bijan Fahimis bakgrund som styrelseledamot och förtroendevald politiker i Folkpartiet har under många år gett honom stora förtroenden hos den borgerliga majoriteten i Stockholm.
• Mellan 2007 och 2012 betalade Stockholms stad 60 miljoner kronor till hans PR-byrå Veritas för att den skulle övertyga stockholmare om det fina med att ombilda allmännyttans lägenheter till bostadsrätter.
• De senaste två åren har Stockholms stad enligt "Uppdrag granskning" betalat 60 miljoner kronor till Hälsans förskola med Bijan Fahimi som huvudägare.
• Från 30 september 2013 och minst två år framåt är också Bijan Fahimis PR-byrå Veritas en av tre byråer som ansvarar för den strategiska kommunikationen för Stockholms stad, ett avtal värt cirka 1,5 miljoner kronor.
Betyder det att om någon kritiserar Stockholms stads slapphänta kontroller av förskoleetableringar så vänder de sig till Bijan Fahimis PR-byrå för att få hjälp med den strategiska kommunikationen? Är det bara jag som tycker att de här kopplingarna känns osunda?