Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

När jorden kokat sönder tar sista människan en selfie

”När jorden kokat sönder av den globala uppvärmningen och mänskligheten är på upphällningen står den sista människan där och tar en selfie”, skriver Expressens krönikör Lars Lindström.
Foto: Colourbox
Minst en miljon selfies publiceras varje dag.
Foto: Colourbox

Du gör det, jag gör det, alla gör det.

När jorden har kokat sönder av den globala uppvärmningen och mänskligheten är på upphällningen står den sista människan där och tar en selfie.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När jag kontrollerar mitt eget konto på Instagram ser jag att jag har fotat mig själv på 10 av de senaste 30 bilderna. En lustig min, skryt om ett nymålat hus, porträttbilder med glada kompisar, bevis för att jag besökt Way out west…

Nästan alla tar självporträtt med mobilkamera och lägger ut på sociala medier, minst en miljon selfies publiceras varje dag. Som självständighetsförklaring, för uppmärksamhet och bekräftelse, för att stärka självförtroendet, för att fastslå en sinnesstämning vid ett specifikt tillfälle eller för att samla troféer: med kända människor, framför berömda monument eller i farliga situationer.


LÄS MER: Lars Lindström: Den här människosynen tänker en av fem rösta på 


När Madonna fyllde 60 förra veckan firade hon med en selfie från Marrakech i Marocko. Kim Kardashian West har gett ut en bok med sina selfies. När John Lennons och Paul McCartneys söner äntligen väcker sensation är det inte med musik, utan med en selfie där de ser ut exakt som sina fäder. 

Detta är egentligen inget nytt, förutom att tekniken gör allt enklare att utföra och sprida. Konstnärer har i alla tider arbetat med självporträtt och undersökt den egna identiteten med hjälp av bilder och målningar av sitt eget ansikte och sin egen kropp.

Men precis som med allting annat här i världen finns det avarter och onormalt beteende och risktagande. 


En selfie i Indonesien. Vi ser dansare i invigningsceremonin i Asiatiska spelen i Jakarta.
Foto: JUNI KRISWANTO / AFP

I Hunan i Kina rasade nyligen en gångbro, tio föll i vattnet och fyra skadades – för att en turist som tog selfies blockerade vägen, orsakade trängsel och för hög belastning. Italiensk polis rapporterar om selfievåldet i Rom: två turister skulle samtidigt fota sig själva framför Fontana di Trevi, bråk uppstod och urartade till slagsmål mellan åtta personer. Det är så dumt att det nästan blir komiskt.

När solrosorna nyligen blommade på en farm i Ontario, Kanada, spreds selfieviruset så snabbt att polis fick kallas in. Människor som sett andras selfies i sociala medier ville åka till de vackra solrosfälten för att ta egna. Polisen uppskattar att mer än 10 000 människor och minst 7 000 fordon skockades i området kring farmen, vilket skapade komplett trafikkaos. Ett talande exempel på den kollektiva narcissismen.


En selfie i Saudiarabien.Två muslimska kvinnor tar en selfie under vallfärden till islams heliga stad Mecka.
Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De farligaste varianterna är förstås selfies med vilda björnar, hajar och lejon, eller vid branten utanför staketet i Grand Canyon, eller hängande utanför en skyskrapa i Dubai. Men att dö för den fulländade selfien måste sägas vara ett misslyckande eftersom man inte får höra snacket efteråt.


LÄS MER: Lars Lindström: Du måste själv skriva din bruksanvisning till livet 


Överdrivet postande av selfies har fått benämningen selfitis. En av mina vänner på Instagram kan vara ett gränsfall: 27 av de 30 senaste bilderna är självporträtt.  Den som känner sig tvingad att ständigt ta selfies och publicera mer än sex gånger per dag lider av kronisk selfitis, enligt en forskningsstudie från 2017.

Och en dag när alla nya, fantastiska kommunikationsvägar gör att människan inte längre umgås på annat sätt än via teknik kommer vi inte längre att känna oss ensamma.

När den sista människan tar den sista selfien vet hon inte att hon är ensam, men blir mycket förvånad när ingen gillar eller kommenterar.


FÖLJ ÄVEN: Lars Lindström på Facebook