Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

När de avpixlats sitter de där med stora ögon och berättar hur DÅLIGT de mådde

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först veckans ordspråk. Det funkar alltid att vara ögontjänare, sa järnrörsdemokraten, släppte sitt vapen.

Jag vill påpeka att "ögontjänare" betyder att man är en hycklare. Att man inte visar vad man tycker eller vilka ens avsikter är.

Sångaren och låtskrivaren Ted Ström, numera vildsint vithårig, hycklar inte. Han står på Södra teatern i Stockholm och sjunger samhällskritiska sånger och säger att det är konstigt, men flera av de här gamla texterna känns mer aktuella i dag.

När han och Maria Rosén i återuppväckta 70-talsbandet Norr­bottens Järn sjunger om rasistiska och fascistiska tendenser, om vrålen som tränger genom välfärdens dimmor är det svårt att inte tänka på Järnrörsdemokraterna.

Den senaste veckans avslöjanden i Expressen visar hur kärnan i SD tänker och agerar när de blir avpixlade. När man skrapar lite på den tunna demokratiska fernissan som Jimmie Åkesson lägger över partiet.

Historikern och författaren Henrik Arnstad skriver i Dagens Nyheter att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti. Det ­bygger han inte på skinnskallebeteendet som trion Almqvist, Ekeroth och Westling uppvisar i Stockholmsnatten. Han bygger sin uppfattning på ideologin: etniskt homogena samhällen, autentisk nationell kultur, ultranationalism och rasism "i en ständigt pågående förhandling om vilka som inkluderas eller exkluderas".

Som Ted Ström och Maria Rosén sjunger på Södra teatern: "Samma vindar, samma dofter, det kyler på, knäpp era koftor".

Eller som Järnrörsdemokraternas finansministerkandidat Erik Almqvist säger till komikern Soran Ismail när han tror att väljarna inte kan höra honom: "Och du har ingenting här att göra... Men det är mitt land. Okej?".

Järnrörsdemokraterna påstår att alla andra har dubbla agendor. Att bara de vågar säga sanningen. De har en slogan med ordalydelsen: "Vi säger vad du tänker". I själva verket är SD hycklarna. Gång på gång visas att partiet hyser åsikter som inte får visas utåt utan bara plockas fram när pojkarna drömmer sig tillbaka till den gamla goda tiden. När partiet hette Bevara Sverige Svenskt och alla hade grova kängor och rakade skallar och gick omkring fulla på gatorna och förolämpade folk.

De sitter leende och ljuger oss rakt i ansiktet och påstår att de aldrig skulle säga hora eller blatte-lover...åh, nej, sån är inte jag. När de avpixlats sitter de där med stora ögon och berättar hur DÅLIGT de mådde och hur HOTADE de kände sig, fast deras egen film visar något helt annat: de är beräknande, elaka, hånskrattande, överlägsna och de hotar själva med att det ska gå illa för blattarna i framtiden, det vill säga när SD har tagit makten.

De knuffar unga kvinnor mot bilar och kallar dem små horor och sedan ställer de sig i riksdagen, pixlade och klara, och motionerar om att regeringen måste kartlägga "den omvända rasismen" när blonda tjejer kallas för horor på gatan. Det är inte klokt. Och vi betalar de här ögontjänarna 58 000 kronor i månadslön.

De förfalskar sin egen film och presenterar den som sanningen. När Expressen avslöjar lögnen... då går Järnrörsdemokraterna ut och kräver att allt material måste redovisas oredigerat. Det är deras egen film! Varför gjorde de inte det för två år sen? Varför har Jimmie Åkesson ännu inte sett den?

Jag vägrar tro att var tionde svensk gillar ett parti med den här obehagliga, falska attityden hos sina kommun­politiker, i riksdagen OCH i högsta ledningen. Det får inte vara sant. Det måste vara ett missförstånd.