Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

När coronakrisen ska summeras har vi också lärt oss bra saker

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Tydlig information på folktomma Drottninggatan i Stockholm.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

32 000 döda i en grym pandemi, en global katastrof, ett världskrig utan stridande parter, endast människor som söker skydd och solidaritet och hopp om bättre tider.

När vi har kommit ut på andra sidan corona borde vi ta fasta på de få positiva effekterna, de enstaka förändringar som kan tolkas som godartade.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En lycklig morgon övergick smygande till ond dag och vi har ingen aning om ur många som ska dö i sjukdomen covid-19, hur många som ska förlora en anhörig eller sina jobb och sin försörjning.

Jordbävningen och tsunamin 2004 tog mellan 220 000 och 270 000 människoliv från 58 länder. Värst drabbat var Indonesien med 130 000 döda. 543 svenskar miste livet.

Coronakatastrofen har en helt annan karaktär, den rusar inte fram som en flodvåg utan som en långsam dyning som rör sig fram och tillbaks, försåtligt glider in i människors liv, som droppar från en hostning, som en otvättad hand som omedvetet rör vid ansiktet.

Minst 199 nationer är utsatta och flera har infört regler som vi endast förknippar med väpnade konflikter eller diktatur: undantagstillstånd, stängda gränser, utegångsförbud, begränsad mötesfrihet. Så lätt kunde demokratin avskaffas, det är viktigt att erinra sig senare, då även politiska virus sprids.

Vi ska aldrig glömma att girigheten kan vara skamligt stor även i kristider.

När vi möts igen på andra sidan corona bör vi minnas vad vi tyckte var väsentligt under krisen: ett samlat och starkt samhälle med resurser, beredskap och handlingsplaner, statliga sjukvårdsinsatser med struktur, dialog och samverkan, tillräckligt med läkemedel och sjukhuspersonal, statliga muskler för att rädda jobb.

Men även att direktiven är tydliga, att varje människa tar ansvar för sig själv men också agerar solidariskt med sina medmänniskor. Vi ska aldrig glömma att girigheten kan vara skamligt stor även i kristider.

När coronakrisen ska summeras har vi också lärt oss bra saker. Att det går utmärkt att ha jobbmöten på nätet i stället för att åka långväga. Att minskat resande med bil och flyg leder till minskade utsläpp, om vi nu inte hade förstått det.

Förhoppningsvis inser vi att hälsofarlig handskakning inte har ett nationellt egenvärde.

Vi kanske inser hur betydelsefullt och roligt det är att oftare höra av sig på telefon till familj, släkt och kompisar bara för att kolla läget. Att det kan leda till många glada skratt att få ihop ett gäng och i ett gruppvideosamtal överraska en vän som fyller år.

Vi kan ta långa promenader i skogen eller i parken och tala om allt, vi kan köra konferensvideo med kompisar en fredag kväll i stället för att mötas på AW eller över en middag och några glas vin. Det funkar att ta en digital fika med någon som du inte kan träffa just då. Arga lappar i tvättstugan kan ersättas av lappar som erbjuder hjälp.

Förhoppningsvis inser vi att hälsofarlig handskakning inte har ett nationellt egenvärde och inte måste vara obligatorisk för att få ett arbete eller bli medborgare i en nation.

I dikten ”Den stora sorgen” från 1971 skriver Harry Martinson:

Naturens lagar är redan på väg

att ställa oss alla mot väggen

Dikten fortsätter:

Det finns bland alla bör och borde

ett måste för alla

Alla måste lära att sörja för världen

Kanske lär vi oss att nationalsorg och världssorg inte behöver utlysas, den uppstår alldeles av sig själv. Kanske lär vi oss en dag att världssorg måste botas i tid, med omsorg i tid.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.