Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Något oväntat ger ett skadskjutet rymdepos årets sista dagar en känsla av hopp

”Star Wars: The rise of Skywalker” - nionde filmen i rymdserien
Daisy Ridley i rollen som Rey i ”Star wars: The rise of Skywalker”. Foto: LUCASFILM LTD. / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu ett år läggs till handlingarna, ännu ett decennium binds in i en bok med läderband och ställs in i hyllan av minnen.

Jag vill se ljust på framtiden, den som finns kvar, och får hjälp från oväntat håll: ”Så dör alltså friheten… till åskande applåder”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi styr norrut. När vi passerar Dalälven åker vi in i vintern, äntligen. Landskapet är med ens snötäckt, som av magisk kraft.

Jag minns året som passerat, och jag tänker i presens, vilket är lätt att göra när man tänker på det förflutna.

Nu är en tid när ett svenskt parti med våld och rasism i sin nedärvda essens är Sveriges val framåt, ett parti som varje gång en dörr öppnas har en politiker som ger råd om hur man drogar och våldtar kvinnor, hur man med kulspruta mejar ned flyktingar på Öresundsbron eller hur man med sin rasism förolämpar skolpersonal. 

Allt fler anammar Sverigedemokratiska som andraspråk, hetsar om folkutbyte och ett mjukt folkmord i Sverige. Som Säpo beskriver det: ”Att vit maktmiljön och den lösare främlingsfientliga miljön närmar sig varandra kan bli en drivkraft för individer att begå främlingsfientligt motiverade brott”.

Allt fler anammar Sverigedemokratiska som andraspråk

Uttryck som ”hur många oskulder knullar din pappa?” används av moderat riksdagsledamot. Rasistiska och odemokratiska inlägg i sociala medier får tummen upp av kristdemokratisk ordförande. Med udden mot flyktingar, romer, muslimer och HBTQ-personer skapas lokala förbud och signalpolitik som har till syfte att ställa dem mot oss och göra oss vettskrämda för varandra. 

Svenska banker hjälper elitkriminella att tvätta pengar och fortsätta leva i lyx, patienter med privat försäkring tränger ut patienter i Sveriges offentliga kö, ett i grund och botten tryggt Sverige skakas av skjutningar och sprängningar inom organiserad brottslighet – och vissa väljare tror att lösningen är ett parti som ljuger om att Sverige bakom sig har tusen år som en ”fri, trygg och sammanhållen nation”.

Världen går mot tre graders temperaturhöjning, regnskog som hela Belgiens yta skövlas på ett år – och högerkrafter talar om ”alarmism” trots att inte ens ambitiösa Sverige klarar klimatmålen.

Snön ligger vit på taken, endast Greta Thunberg är vaken.

Högerpopulismen som förnekar klimatförändringarna, en antidemokratisk och rasistisk nationalism, tar större och större plats i Europa. Friheter och rättigheter begränsas, små och stora steg tas varje dag, och leder åt samma håll.

Vi vet att Sverige på område efter område rankas som en av de bästa nationerna att leva i

Själv försöker jag få ett trassligt, fullpackat att förklinga och ge nuet en möjlighet att tindra med ögonen. Vi vet att Sverige på område efter område rankas som en av de bästa nationerna att leva i, efter att för bara 150 år sedan präglats av fattigdom, svält och misär.

Genom att lura i oss att vi är ensamma vinner de mörka krafterna. Vi är inte ensamma. De goda människorna kommer att kämpa för oss, som de säger i ”Star Wars: The rise of Skywalker”.

Vi ser filmen sen vinterkväll i Sundsvall, när Christer Sjögrens röst ekar från en högtalare vid ett folktomt och snötäckt torg, en kväll för berättelser om nutiden, ekande av såväl forntid som framtid.

Något oväntat ger ett skadskjutet rymdepos årets sista dagar en känsla av hopp och håller upp solidariteten som ett självlysande vapen mot destruktiva krafter. Trösterikt 2020 på er!

Regeringskaos, Greta Thunberg och gängvåld.