Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

Moderaterna behöver bli mer estetiska. Skicka Fredrik Reinfeldt på drejkurs.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hör ni ungdomar som vill gå estetiska programmet på gymnasiet för att ni älskar att sjunga, spela klarinett eller rita karikatyrer av politiker. Ni har fel. Ni är inte solidariska med arbetslinjen. Det behövs undersköterskor, inte dansare. Gå vård-programmet och sjung på rasterna i stället.

Då blir Tomas Tobé nöjd. Han är Moderaternas skolpolitiske guru och ordförande i riksdagens utbildningsutskott. Han gick för några dagar sedan ut med ett moderat förslag att dra ned på de estetiska programmen eller begränsa dem på olika sätt för att de är alldeles för populära.

Tomas Tobé säger att "tillvaron" är osäker för många unga som läst estetiska ämnen och att han tycker att utbildningarna "måste kopplas bättre till arbetslinjen".

Då vill jag säga ett par saker.

För det första är det ingen som går estetiska programmet som tror att hen är färdigutbildad efter några år på gymnasiet. Efter skolan tar många ströjobb och åker ut och reser eller ägnar ett år åt att spela datorspel. Mer än hälften av esteterna är dessutom studerande tre år efter gymnasieskolan. Den som, enligt Statistiska centralbyrån, har en "osäker tillvaro på arbetsmarknaden" kanske sitter vid datorn och gör morgondagens musik och jobbar extra på Ica när det behövs.

De flesta som väljer eller överväger en bana inom det kulturella området gör inte det för att de strävar efter en trygg tillvaro. Tvärtom. De gör det för att de är galna. Galna i teater. Galna i musik. Passionerade risktagare. Eller bara gillar att dansa.

Så det är meningslöst att slänga fram siffror från SCB som säger att bara 22 procent av esteterna har trygga anställningar tre år efter utbildningen.

Det är som att föreslå nedläggning av naturvetenskapliga programmet för att bara 14 procent av eleverna är etablerade på arbetsmarknaden tre år efter gymnasieskolan. Båda är högskoleförberedande program. Ingen blir utbildad estet efter tre år, och får jobb i en symfonikorkester.

För det andra är det märkligt att ett parti som alltid förknippats med valfrihet och individens kraft vill stoppa ungdomar från att välja studieväg. Satsa INTE på dig själv - är det Nya Moderaternas nya devis?

Jag trodde att hela friskolereformen handlade om ökad valfrihet. Nu ser det ut som att den moderata valfriheten bara är relevant om alla gör som partiet vill.

Men jag ska inte vara stingslig. Vi får trots allt välja till vilket skatteparadis skolpengen ska gå. Hm... ska man ta Guernsey, Jersey eller Luxemburg?

På en mycket trevlig fyrtioårsfest hamnar jag mitt emot en moderat minister. Det är dagen före utspelet om gymnasieskolan, tyvärr. Eftersom jag får veta att ett av ministerparets barn går estetiskt program hade det blivit en rolig konversation. Det blev det i alla fall, för de var eld och lågor över valet. Spela gitarr, det är grejen.

Annars verkar Moderaterna vara rädda för kultur. Partiet vet inte riktigt hur det ska förhålla sig till de här dansande fria själarna. Annat än att de måste omskolas till entreprenörer.

Moderaterna behöver bli mer estetiska. Skicka Fredrik Reinfeldt på drejkurs. Beatrice Ask borde sjunga i kör. Anders Borg kan lära sig spela saxofon, han ser redan ut som en saxofonist. Carl Bildt bör gå en kurs i ståuppkomik.

Som det ser ut nu är det enda chansen att blidka esteterna. Eller möjligen: byt kulturpolitik och skolpolitik. Även esteter har nämligen rösträtt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!