Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Mitt coronaråd: Ring din äldre släkting varje dag

Statsepidemiolog Anders Tegnell om beräkningarna på hur många som kommer bli sjuka av coronaviruset
Enligt en studie från Italien slår corona hårdast mot äldre personer, och då särskilt mot den som även har en annan sjukdom.Foto: Shutterstock

I coronavirusets spår får vi nu uppmaningen att inte besöka våra äldre i onödan på sjukhus och i äldrevården.

Desto viktigare då att hålla kontakten på andra sätt.

Mitt råd: Ring din äldre släkting varje dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Första svenska dödsfallet i Sverige har konstaterats. Risknivån är uppgraderad till den högsta, det vill säga mycket hög risk för samhällsspridning. Den som har ont i halsen, snorar eller hostar bör stanna hemma och strunta i kontakter som riskerar att sprida smitta.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att vi inte ”i onödan” ska besöka sjukhus eller äldreboenden.

En av de viktigaste åtgärdspunkterna när myndigheten höll en presskonferens under onsdagen var att skydda de medborgare som kommit upp i ålder. Statsepidemiolog Anders Tegnell poängterade flera gånger att ”det kommer att bli ett jättestort fokus fortsättningsvis på att skydda de äldre”.

En nära släkting till mig fyller snart 80 år, men han känner sig krasslig och har skjutit upp firandet. Det kan vara ett smart drag.

Enligt en studie från Italien slår Corona hårdast mot riktigt gamla personer, och då särskilt mot den som även har en annan sjukdom.

Vi ska inte ”i onödan” besöka sjukhus eller äldreboenden.

Medelåldern bland de avlidna i norra Italien var 81 år, och 73 procent var män. Två tredjedelar av de som dog hade flera olika allvarliga underliggande sjukdomar. En kinesisk studie visar att personer med högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen.

De här uppgifterna om riskerna kan skapa oro bland äldre människor, och från Storbritannien rapporteras att många äldre väljer att isolera sig för att undvika smitta.

Redan utan spridningen av coronaviruset är var tionde person över 75 år i Sverige socialt isolerad, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Hur kan du hjälpa personer i denna riskgrupp? Viktigast är att inte besöka dem om du har minsta symptom, oavsett om de bor hemma eller inom äldrevården.

Om du har en äldre släkting, vän eller granne som är nervös för att gå ut och möta folk och helst stannar inomhus kan det vara en god idé att hjälpa till med att underlätta vardagen.

Du kan se till att hen har tillräckligt med dagligvaror, mediciner och receptfria febernedsättande läkemedel, assistera med läkarkontakter för nya recept eller uträtta något viktigt ärende.

Se till att din äldre släkting, vän eller granne klarar sig den närmaste veckan. Rekommendationen för krisberedskap från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är att vi ska klara oss utan samhällets hjälp i minst några dygn – men helst upp till en vecka eller längre.

Men att hålla kontakten är också viktigt, så att inte personen känner sig isolerad och bygger upp en ännu större rädsla eller i värsta fall panik.

Se till att din äldre släkting, vän eller granne klarar sig den närmaste veckan.

Kommunikationen kan ske via internet om den äldre personen har den möjligheten, men också på telefon. En ringsignal kan bryta en upplevd isolering, ett samtal med en bekant kan verka lugnande.

Det sprids ofta rykten vid stora händelser i samhället, och att få höra en vän förklara och ge korrekta uppgifter kan betyda mycket. Du kan hjälpa till med att hitta fakta på krisinformation.se, som sammanställer information från alla berörda myndigheter.

Visst ska vi tvätta händerna noga och absolut stanna hemma om vi hostar och snorar. Men det är också angeläget att komma ihåg våra äldre. Slå en signal så ofta du kan.

Tv: Så smittsamt och dödligt är coronaviruset

Därför skiljer sig siffrorna från land till land.

 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning