Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Märkligt att ingen har synat Jimmie Åkessons tusenåriga nonsens

”Nej, jag känner mig inte det minsta hemma i Jimmie Åkessons version av Sverige”, skriver Lars Lindström.
Foto: SVEN LINDWALL

Nej, jag känner mig inte det minsta hemma i Jimmie Åkessons version av Sverige.

Vi som växte upp i en nation präglad av solidaritet, miljökamp, fredsrörelse och sexuell frigörelse ser Sverigedemokraternas politik som själva antitesen till svenskheten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nästan hela sommaren gick, tokvärme, snålblåst och skyfall avlöste varandra, Asap Rocky fick åka hem och skriva sin rap om Sverige och i Almedalen stod Jimmie Åkesson och svamlade friskt.

Så här efteråt känns det märkligt att ingen – såvitt jag kunde se från ryggläget i hammocken – har synat Jimmie Åkessons tusenåriga nonsens.

”Det känns inte som Sverige längre”, sa han och påstod sig citera vad pensionären Laila skrivit i ett brev till partiledaren på hans födelsedag. Finurligt nog exakt vad Jimmie Åkesson själv länge har tyckt.

”Vi som lever här, vi måste kunna – vi måste tillåtas – känna oss hemma i vårt eget land”, sa SD-ledaren.

SD står för 30 år av främlingsfientlighet, splittring och Sverigehat.

Efteråt fick jag ett meddelande från läsaren Mattias, som skrev: ”Fett synd att han och hans polare lägger all sin vakna tid på att få en att inte känna det”. Finurligt nog exakt vad jag själv länge har tyckt.

SD står för 30 år av främlingsfientlighet, splittring och Sverigehat. 

Jimmie Åkessons parti har ALLTID tyckt att Sverige varit en nation i förfall, ALLTID menat att ett politiskt och medialt etablissemang av ”ett fåtal välavlönade och landsförrädiska extremister” förstört Sverige, ALLTID hävdat att ”utlänningar” inte ”passar in” och att vi har ”ohållbar” massinvandring (även om den är några tusen om året).

För oss som uppskattar de värderingar som har byggt Sverige – solidaritet med de svaga, jämställdhet mellan kvinnor och män, antirasism och antifascism, kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar, välfärd för alla, förbättrad livssituation för hbtq-personer och ambitiös klimatpolitik – finns inget att hämta hos SD.

I Almedalen 2019 säger Åkesson, och jag citerar: ”Vänsterliberalernas nedmontering av Sverige som fri, trygg och sammanhållen nation får bara tillåtas bli en kort parentes, en mycket kort parentes i vårt lands tusenåriga historia. En parentes, Sverigevänner.”

Sverige enligt Åkesson: tusen år av frihet, trygghet och sammanhållning… vilken rappakalja.

Sverige har genomlidit nästan 40 olika inbördeskrig, mellanstatliga krig och unionskrig. Jimmie Åkessons hemtrakter Skåne och Blekinge blev för övrigt svenska först vid freden i Roskilde 1658. 

Sverige enligt Åkesson: tusen år av frihet, trygghet och sammanhållning… vilken rappakalja.

På 1800-talet var Sverige rena Moldavien. Vi var ett av Europas fattigaste länder, det var missväxtår, svält, de fattigaste barnen och gamlingarna auktionerades ut till den som krävde lägst ersättning från kommunen, mer än en miljon människor utvandrade i hopp om ett bättre liv.

Tusen år av frihet, trygghet och sammanhållning… vilket nonsens.

Jimmie Åkesson, politisk broiler och yrkespolitiker sedan tonåren, vill sedan framställa sig som folklig och anklagar före detta svetsaren Stefan Löven för att försöka plocka ”verklighetspoäng”. Åt det bör alla småle.

För att ”återupprätta känslan” av det trygga och sammanhållna tusenåriga riket satsar SD-ledaren hårt på i huvudsak två lösningar: minimera invandringen och sänk bensinpriserna. Jag synar den bluffen.

LÄS MER Lars Lindström: Jag vill hamna på Lollapalooza när jag dör 

LÄS MER Lars Lindström: Jag minns en tid när bara nazister skrek ”folkförrädare” 

LÄS MER Lars Lindström: SD tycks använda sig av fascismens metodik