Donald Trumps maktövertagande i USA hyllas av världens högerextrema, i Sverige jublar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och högerextrema Nordisk ungdom. SD-politiker som riksdagsmannen Kent Ekeroth och Ungsvenskarnas Tobias Andersson gläds också åt utvecklingen.
Andra är övertygade om att allt kommer att barka åt helsike. 360 amerikanska ekonomer, vara åtta Nobelpristagare, säger att Donald Trump utgör ett "unikt hot mot demokratiska och ekonomiska institutioners funktionssätt och landets välstånd".
Diplomaten och FN-inspektören Hans Blix är orolig för Trumps impulskontroll och okunskap om utrikespolitik. Jonas Gardell vill ta på sig ett par virtual reality-glasögon och aldrig ta av dem igen.
Väckt rabalder
Arkeologen och entreprenören Tobias Stone har väckt rabalder med en artikel i Newsweek, och efter att ha läst den funderade jag på om det går att bygga ett skyddsrum under jordkällaren på landet. Stone pekar på breda historiska mönster, och befarar att vi nu går in i en period av elände. Vi kan bara inte se det. Vi kanske inte ens kan göra något åt det.
Före första världskriget insåg få vad som höll på att hända. De avfärdades som hysteriska, precis som de som nu oroas över Putin, brexit och Trump avfärdas i dag.
I ljuset av detta känns Grandgate i Stockholm förra helgen som en betydelselös petitess. Men att några av Europas högerextrema nationalister samlas och skålar på detta hotell har stort symbolvärde.
14 maj 1935 kunde Dagens Nyheter på första sidan under rubriken "Hitlers närmaste man här" rapportera om ett celebert besök på Grand Hôtel i Stockholm. I en beundrande artikel beskrivs den nazistiske riksministern Rudolf Hess som en rak, smärt sportsman, som skulle hålla föredrag för bland andra prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla på Grand Hôtel.
Få såg mönstret
I intervjun med DN hoppades Rudolf Hess att folk "i stället för att egoistiskt föra krig ville bevara freden", men det vet vi hur det gick med den saken.
Få såg mönstret även då, och på ett hotell i Stockholm satt medlemmar av Sveriges kungahus och frotterade sig med nazister. Hur skulle man kunna veta vad som skulle hända? Rudolf Hess var en så trevlig nazist, men han ångrade ingenting, som han sa under Nürnbergrättegångarna.
I Ernest Hemingways roman "Klockan klämtar för dig", som utspelar sig i Spanien under tre dygn i maj 1937, gestaltas skickligt relationerna inom en gerillagrupp. Primitivo frågar amerikanen Robert – som hjälper det spanska folket i kampen – om det finns mycket fascister i USA.
Roberto svarar: "Det finns många som inte vet att de är fascister, men som kommer att upptäcka det när tiden är inne. Vi kan inte oskadliggöra dem. Men vi kan upplysa folket så att man lär sig frukta fascismen och känna igen den där den visar sig och bekämpa den."
Många vet inte om att de är fascister eller rasister, men de kommer att upptäcka det. De kommer att springa med, utan logiska förklaringar, i en massa som kan synas omöjlig att stoppa. Och som alltid kommer eftervärldens dom att bli hård.